Pejović: Moja primanja uredno prijavljena i sve u skladu sa zakonom
Aleksandar Andrija Pejović

Pejović: Moja primanja uredno prijavljena i sve u skladu sa zakonom

Ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović kazao je danas da funkcije ministra i glavnog pregovarača za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU) obavlja u skladu sa zakonom. Poručio je da su njegova primanja uredno prijavljena i da je sve u skladu sa zakonom.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je u četvrtak inicijativu predsjedniku Vlade Dušku Markoviću za pokretanje postupka razrješenja Pejovića zbog kršenja Ustava u dijelu nespojivosti funkcija.

CGO je podsjetila na to da je Pejović ministar evropskih poslova u Vladi Crne Gore, ali i glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji s funkcijom ambasadora. Pejović je i član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) i predsjednik Komisije za međunarodnu saradnju, evropske i evroatlanske integracije DPS-a, dok se istovremeno nalazi na evidenciji Ministarstva vanjskih poslova kao lice koje ima status ambasadora.

 Zakon o vanjskim poslovima propisuje u članu 109 da diplomata ne može biti član organa političke stranke, pa prema mišljenju CGO-a Pejović krši i Zakon o vanjskim poslovima, jer je i visoki funkcioner DPS-a, pa samim tim ne može biti ambasador u skladu sa crnogorskim zakonodavstvom.

Pejović je danas kazao da se CGO često bavio njegovom ličnošću, a ne onim za šta je ovlašćen kao nevladina organizacija. 

"Žao mi je što se toliki trud i energija ulažu u nešto što su neosnovane i nepotrebne insinuacije da se radi o nezakonitom radu i ponašanju crnogorskih institucija, a ne na zajednički rad na evropskoj integarciji“, rekao je Pejović novinarima u Vili Gorica, javlja Anadolija.

On je kazao da će sačekati stav Agencije za sprječavanju korupcije (ASK) od koje je zatraženo mišljenje. 

"To što radim kao glavni pregovarač i ministar je potpuno zasnovano na zakonu i iza toga u svakom trenutku mogu stati kao član Vlade i neko ko se već šest godina bavi pregovaračkim procesom", istakao je Pejović. 

Iz CGO-a je saopšteno da Pejović mjesečno prihoduje preko četiri hiljade eura. Na pitanje kolika mu je mjesečna zarada, Pejović je istakao da su njegova primanja uredno prijavljena ASK-u. 

On je objasnio da se radi o plati ministra na koju ide naknada na osnovu statusa glavnog pregovarača kao ambasadora koji, kako je rekao, nije postavljen u skladu sa Zakonom o vanjskim poslovima već posebnom odlukom Vlade. 

"Dakle, nemam status opunomoćenog i izvarednog ambasadora kao što se to radi u diplomatiji nego status koji mi omogućava naknadu u skladu sa zakonom kao što imaju druga zvanja unutar crnogorskih institucija", zaključio je Pejović, prenosi Anadolija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.