Džaba si molio predsjedniče

Prijeti li nam to šverc koka kole

Džaba si molio predsjedniče

To da ono novogodišnje povećanje PDVa Vlada radi za naše dobro, to nije bilo jasno nikome. To da ono novogodišnje povećanje PDVa ne mora da izazove povećanje cijena, kako je tvrdio predsjednik Filip Vujanović, ni to nije bilo jasno nikome.

A novogodišnja želja odlazećeg predsjednika bila je da vlasnici trgovina ne povećavaju cijene proizvoda u prodaji zbog povećanja PDVa. Da teret povećanja PDVa preuzmu na svoja a ne preturaju na leđa građana, molio je predsjednik. Ali džaba.

Džaba si molio predsjedniče. Teret nosi onaj koji mora a ne onaj koji bi mogao. Jer da je drugačije sve bi bilo drugačije. A ni vlasnici trgovinskih lanaca ne ispunjavaju izgleda želje odlazećima. Za koji mjesec predsjednik Vujanović odlazi u zasluženu političku penziju. A ko u Crnoj Gori ode u penziju ide i u zaborav. Tako je to otkad je penzija u Crnoj Gori.

Sa opštim povećanjem cijena i povećanjem akciza na određene proizvode pojačao se i šverc a sa njim i borba države protiv šverca.

Svjedoci smo šverca cigareta koji je u Crnoj Gori skoro tri decenije grana ekonomije koja mnogima donosi novac. Svjedoci smo i napada na komunalne policajce koji su pokušavali da oduzmu švercovane duvanske proizvode od oca, majke i sina na podgoričkoj zelenoj pijaci.

Šverc je odvajkada bi porodični posao a neki tvrde i državni.

A država se bori protiv šverca svim silama. Tako je donijeta na juče održanoj sjednici Vlade i Uredba o izmjeni Uredbe o uslovima i postupku za ostvarivanje prava na oslobođenje od plaćanja carine, kojom se ograničava količina piva i gazirane vode sa dodatkom šećera, koja se unose u putničkom prometu robe uz pravo na oslobođenje od plaćanja carine, sa važećih 16 litara na 2 litra.

Da li nam to prijeti i šverc koka kole? Da li se država boji da će, zbog fakat povećanih cijena gaziranih pića, Crnogorci pohrliti u okolne zemlje i vraćati se u domovinu sa po osam boca od dva litra gaziranog pića pod miškom? 

Bojimo li se da će tih 14 litara koje je Vlada “ukinula”, umjesto za ličnu upotrebu stići do “švercerskih” kanala?

Da li se radi o usaglašavanju našeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske Unije, tako čestom razlogu tako čestim promjenama crnogorskih Zakona i Uredbi? Izgleda da ipak ne. Unija se ne boji švercera koka kole. U Uniju možete unijeti 16 litara gaziranih sokova ili piva a da Vam niko ne naplati carinu. Onih 16 litara koje crnogorska Vlada ukida uredbom o sprječavanju šverca koka kole, očigledno.

A zamislite, količina koju možete kupiti ili ponijeti nije ograničena za privatne osoba koje putuju iz jedne države članice EU u drugu, ako su kupljeni proizvodi za ličnu upotrebu, a ne za preprodaju. Porezi (PDV i carine) uključeni su u cijenu proizvoda u zemlji u kojoj ste ga kupili pa ne morate podmirivati nikakva druga potraživanja ni u jednoj drugoj državi članici EU. Ali, to su zemlje članice EU a mi smo samo kandidat, možda najbolji ali ipak samo kandidat.

Možete li zamisliti situaciju u kojoj crnogorski carinik na graničnom prelazu zaustavlja vozilo sa pet putnika, recimo turista u avgustu, koji u gepeku imaju pakovanje od šest dvolitarskih boca koka kole a u rukama drže po bocu od pola litra ,osvježenja radi.

Svako je “pretjerao” za po pola litra u rukama plus ona boca viška pride. Kako riješiti situaciju da se zadovolji uredba crnogorske Vlade i da turisti ne kolabiraju od sunca jer im je carina oduzela dragocjenu tečnost? Zadatak dostojan crnogorskog obrazovnog sistema.   

Mada, realno svakog sleduje po dva litra. A i voda je zdravija bez šećera a Vlada svakako brine o našem zdravlju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.