Na američkoj crnoj listi Dodik, Šešelj, pokojni Milošević ...
Milorad Dodik

Na američkoj crnoj listi Dodik, Šešelj, pokojni Milošević ...

Nacionalisti iz balkanskih država, ratni zločinici i haški optuženici, aktivni ali i mrtvi politički lideri našli su se zajedno na obnovljenoj "crnoj listi" američkog ministarstva finansija.

Na novoj listi pojedinaca i entiteta kojima se zamrzava imovina i zabranjuje ulazak u SAD nalaze se predsjednik Republike Srpske Milorada Dodik, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i zamjenik potpredsjednika Vlade Kosova Fatmira Ljimaja, ali i bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević koji je umro 2006, piše Beta.

Na spisku nepoželjnih entiteta su Srpska demokratska stranka iz BiH, Oslobodilačka vojska Kosova, Oslobodilčka vojska Preševa, Medvedje i Bujanovca i Albanska nacionalna armija iz Makedonije, kao i manje poznati Četnički ravnogorski pokret i Front za albansko nacionalno jedinstvo.

Američko ministarstvo finansija na spisak je stavilo i čitave porodice bivših balkanskih vladara, pa su pored Slobodana Miloševića tu i njegova supruga Mirjana, brat Borislav, djeca Marija i Marko, kao i sinovljeva supruga Milica Gajić-Milošević.

Uz ratnog lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, na američkoj "crnoj listi" su i njegova supruga Ljiljana Zelen-Kradžić, sin Aleksandar i ćerka Sonja, poslanica u Skupštini RS, kao i brat Luka.

Od bivših predsjednika Srbije na listi je i Milan Milutinović.

Od Hrvata na crnoj listi su osuđeni ratni zločinici Tihomir Blaškić, Dario Kordić, Mladen Naletilić Tuta, Vinko Martinović Štela, Mario Čerkez, Anto Furundžija, kao i jedan od šest bivših zvaničnika Herceg-Bosne osuđenih u Hagu prošle godine Valentin Ćorić. 

Na listi je i bivši hrvatski član Predsjedništva BiH Ante Jelavić za kojim traga pravosuđe BiH zbog optužbi za finansijske malverzacije i zloupotrebu položaja.

Od političara s Kosova na američkom spisku je poslanik Daut Haradinaj, brat kosovskog premijera, kao i jedan od lidera kosovskih Srba Marko Jakšić. 

Sa juga Srbije na listi su Isak, Jonuz i Šefćet Musliu, a iz Makedonije lideri sukobljenih strana iz vremena pobune makedonskih Albanaca 2001-2002, Menduh Tači i Ljube Boškovski.

Od poznatijih haških optuženika na listu su Veselin Šljivančanin, Milan Martić, Biljana Plavšić, Vlastimir Djordjević, Vladimir Lazarević, Goran Hadžić i Sreten Lukić.

Na američoj crnoj listi su i nekadašnji šefovi srpske tajne službe Jovica Stanišić i Franko Simatović kojima se još sudi u Hagu, kao i Milorad Ulemek Legija koji je osuđen za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića, 2003.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.