Građani CG uskoro dobijaju najsavremenija rješenja Tele-Medicine
Lučić i Marković, foto: Gov.me

Marković primio direktora Mtela, vrijednost donacije skoro milion

Građani CG uskoro dobijaju najsavremenija rješenja Tele-Medicine

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je izvršnog direktora Mtela Crna Gora Vladimira Lučića povodom predstojećeg početka prvog projekta Tele-Medicine u Crnoj Gori koji se realizuje zahvaljujući izdašnoj donaciji ove kompanije.

Kompanija Mtel na inicijativu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) razvija projekat koji u prvoj fazi uključuje povezivanje bolnica u Pljevljima, Beranama i Baru sa Kliničkim centrom Crne Gore najsavremenijim komunikacionim sredstvima.

"Projekat će omogućiti da dijagnostički nalazi pacijenata iz ovih centara budu poslati u KCCG kao referentnu zdravstvenu ustanovu na tercijlanom nivou i da ljekari u bolnicama u ova tri grada odmah dobiju stručna mišljenja kako bi pacijenti bez dolaska u Podgoricu nastavili medicinski tretman. Pored lake dostupnosti projekat omogućava eksterne konsultacije sa centrima u okruženju i šire za kojima postoji razvijena saradnja poput Beograda, Zagreba, Ljubljane, Rijeke, Istanbula i dr.", saopšteno je iz Vlade.

Vrijednost donacije kompanije Mtel, koja pored aplikacije podrazumijeva i najsavremenijui telekomunikacionu opremu u bolnicama, zdravstvenom sistemu Crne Gore u ovom projektu iznosi gotovo milion eura.  Kako je saopšteno realizacija prve faze projekata očekuje se u roku od tri do četiri mjeseca.

"Projekat bi u drugoj fazi trebalo da omogući direktnu komunikaciju pacijenata sa ljekarima putem aplikacije na mobilnim telefonima, automatsko elektronsko zakazivanje ljekarskih pregleda, kao kontakt građana sa ljekarima putem on-line platformi", pojašnjeno je na sastanku.

Premijer Duško Marković je iskazao punu podršku Vlade ovom projektu koji povećava sigurnost zdravstvenog sistema.

Ističući humani aspekt ovog projekta predsjednik Vlade se zahvalio se kompaniji Mtel i direktoru Lučiću lično ocijenivši da vizija razvoja koju prati društveno odgovorno poslovanje ove kompanije treba da predstavlja primjer u Crnoj Gori i šire.

Sastanku su prisustvovali direktorka KCCG Zorica Kovačević, akademik prof. dr Ljubiša Stanković i dr Jefto Eraković.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.