Deklaracijom DF predviđeno pomirenje pravoslavne većine
Potpisivanje Deklaracije

Zajednički da rade na prevazilaženju "opasnih naslijeđenih podjela"

Deklaracijom DF predviđeno pomirenje pravoslavne većine

„Deklaracijom o pomirenju u Crnoj Gori”, koju je javnosti ponudio Demokratski front, Crna Gora se karakteriše kao građanska država, ali je u prvi plan stavljeno pomirenje "pravoslavne većine" pa se predlaže da "pravoslavni Crnogorci i Srbi prvi preuzmu odgovornost" za njenu budućnost i da zajednički rade na prevazilaženju "opasnih naslijeđenih podjela".

U tekstu dokumenta, u koji je Pobjeda imala uvid, DF je predložio pomirenje "na tradicionalnoj i njegoševskoj Crnoj Gori, koja počiva na kosovskom zavjetu i poštovanju predaka".

Potpisivanje Deklaracije upriličeno je 27. januara, na Savindan, čime su autori željeli da istaknu potrebu pomirenja pravoslavaca u Crnoj Gori.

"Crna Gora je građanska država u kojoj ne postoji nacionalna većina i zato je potrebno da Srbi i Crnogorci prvi preuzmu odgovornost za njenu budućnost, tako što će zajednički raditi na prevazilaženju opasnih naslijeđenih podjela", navodi se u članu 2. Deklaracije, koju su u subotu potpisali lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević.

U preambuli Deklaracije, odnosno njenom uvodnom dijelu navedeni su razlozi zbog kojih se DF odlučio za usvajanje ovakvog dokumenta.

"Polazeći od neophodnosti eliminisanja svih ideoloških sukoba, imajući u vidu duboku podijeljenost crnogorskog i srpskog naroda, radeći na pomirenju u pravoslavnom biću kao potrebnom preduslovu za novim trajnim dogovorom sa svim manjinskim narodima, ostajući dosljedni tradicionalnoj i njegoševskoj Crnoj Gori, koja počiva na kosovskom zavjetu i poštovanju predaka: mi potomci bjelaša i zelenaša, partizana i četnika, pravolinijaša i golootočana, donosimo Deklaraciju o pomirenju", stoji u tekstu dokumenta.

Pripadnici manjinskih naroda u Crnoj Gori postavljeni u ulogu posmatrača imperativnog dogovora „pravoslavne većine”, kao "potrebnom preduslovu za novim trajnim dogovorom sa svim manjinskim narodima".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.