Vujanović prošle godine pomilovao jednog osuđenika
Filip Vujanović

152 molbe

Vujanović prošle godine pomilovao jednog osuđenika

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prošle godine donio je jednu odluku o pomilovanju, koja se odnosi na reahabilitaciju za izrečenu uslovnu osudu zbog produženog krivičnog djela oduzimanje maloljetnog lica, saopšteno je iz kabineta predsjednika.

Vujanović je 2016. godine pomilovao šest, 2015. godine 11, a 2014. godine 23 osuđenika. 

Crnogorski predsjednik je u 2017. odlučivao o 152 molbe za pomilovanje osuđenih lica i jednu uvažio, pri čemu je postojao pozitivan predlog Ministarstva pravda prema njenoj opravdanosti. 

"Jedina odluka o pomilovanju se odnosi na datu rehabiitaciju za izrečenu uslovnu osudu, 60 dana uslovno na jednu godinu, zbog počinjenog krivičnog djela produženo krivično djelo oduzimanje maloljetnog lica iz Krivičnog zakonika Crne Gore", navedeno je iz kabineta Vujanovića. 

Kako je navedeno, Centar za socijalni rad konstatuje da je zbog poremećenih porodičnih odnosa prestala bračna zajednica. 

"U svom mišljenju Centar za socijalni rad konstatuje da je zbog poremećenih porodičnih odnosa prestala bračna zajednica. Osuđena je boravila sa svojom maloljetnom djecom kao žrtva nasilja u porodici od strane supruga u SOS skloništu za žene i djecu žrtve nasilja. Takođe se konstatuje da je nakon određivanja privremene mjere o održavanju kontakata djece sa roditeljima, ista ukinuta u daljem sudskom postupku. Zbog straha od supruga i bojazni za djecu osuđena nije dozvolila da suprug vodi djecu sa sobom, zbog čega je uslovno osuđena. U mišljenju Centra se ističe i dok su djeca boravila kod osuđene vodila je adekvatnu brigu o njima pružajući im pažnju, ljubav i toplinu i da je njeno dosadašnje ponašanje socijalno prihvatljivo i poželjno i da nastoji da složene porodične odnose riješi putem nadležnih institucija.Saglasno izrečenom, Ministarstvo pravde u postupku pomilovanja je nakon pribavljenog mišljenja nadležnog Centra za socijalni rad, cijeneći navode molbe za pomilovanje a imajući u vidu raniju neosudjivanost imenovane sačinilo obrazloženi predlog za pomilovanje i dostavilo ga Predsjedniku Crne Gore na odlučivanje", saopšteno je iz kabineta predjsednika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.