Rakočević: Pomirenje dobrog i lošeg uvijek je na štetu dobrog
Nikola Rakočević

Rakočević: Pomirenje dobrog i lošeg uvijek je na štetu dobrog

Pomirenje dobrog i lošeg uvijek je na štetu dobrog, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Rakočević, navodeći da je čudno da o pomirenju govore oni koji se još nijesu sami sa sobom pomirili povodom nezavisnosti Crne Gore.

Lideri Demokratskog fronta potpisali su ranije danas Deklaraciju o pomirenju koja je, kako se navodi, usmjerena protiv starih podjela koje bi mogle biti zloupotrijebljene u nametanju novih sukoba.

Rakočević je kazao da je veoma razočaravajuće u 2018. godini govoriti o četnicima i partizanima, osim u istorijskom kontekstu koji treba da obavezuje, a istovremeno opominje.

Prema njegovim riječima, DPS se protivi aktuelizaciji te teme koja samo provocira podjele u društvu.

„Treba da se okrenemo sadašnjosti i budućnosti, ali takođe nikad ne treba staviti znak jednakosti između partizana i četnika, zato što je antifašizam postavio temelje slobodne i samosvojne Crne Gore. Pomirenje i kompromis dobrog i lošeg je uvijek na štetu dobrog“, smatra Rakočević.

Čudno je, kako je naveo, da o pomirenju govore oni koji se još nijesu sami sa sobom pomirili povodom nezavisnosti Crne Gore, već se transparentno bore za njen vazalni položaj u okviru panslavističkog državnog koncepta.

„Kako razgovorati sa onima kojima je bolna rana multietnička Crna Gora? Kako razgovorati sa onima kojima je bolna rana evropska i razvijena Crna Gora“, navodi se u izjavi Rakočevića.

On je poručio da nema razgovora sa onima kojima je bolna rana država Crna Gora u svakom smislu tog pojma.

„Nude nam skretanje sa puta modernizacije društva u retrogradni, antidržavni vilajet prošlosti. Neka hvala“, istakao je Rakočević.

Prema njegovim riječima, kao što su se crnogorski antifašisti junački borili za slobodu, ne samo za sebe već i za one u Crnoj Gori koji su tada sarađivali sa okupatorom, „tako smo se i mi izborili za nezavisnu i borimo se za euroatlansku i razvijenu Crnu Goru“.

„I to ne samo za one koji vole svoju državu, već i za one koji joj ni danas njenu postojanost ne mogu oprostiti, ali čiji će potomci sjutra ipak, siguran sam, ponosno pjevati crnogorsku himnu. To će biti tačka pomirenja sa državom“, zaključio je Rakočević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.