Đakovica: Član LGBT iz Podgorice bio u zatočeništvu pet mjeseci, zlostavljan i mučen
Ilustracija

Đakovica: Član LGBT iz Podgorice bio u zatočeništvu pet mjeseci, zlostavljan i mučen

Nevladinoj organizaciji LGBT Forum Progres obratio se njen dugogodišnji član iz Podgorice, sa zahtjevom za pružanjem pravne pomoći i zaštite, a povodom slučaja koji je trajao u periodu od septembra 2017. godine do januara 2018. godine. U pomenutom periodu mladić je, kako je naveo, trpio kontinuirano zatočeništvo, seksualno zlostavljanje, izgladnjavanje i svakodnevne prijetnje smrću, saopšteno je iz LGBT Foruma Progres.

Prema navodima mladića, slučaj počinje u septembru 2017. godine, kada se dogodio prvi kontakt sa izvjesnim E.G. sa Kosova, putem društvene mreže „Facebook“.

"Nakon inicijalne, prijatne komunikacije, mladić pristaje na sastanak sa E.G. u Podgorici. Poslije upoznavanja i provedenog zajedničkog vremena, E.G. predlaže mladiću da pođe sa njim na jednodnevni izlet do Peći, kako bi proveli još zajedničkog vremena i bolje se upoznali. Nakon odlaska na put, stvari zauzimaju gotovo nevjerovatan obrt", saopštavaju iz LGBT Foruma Progres.

Naime, kako mladić navodi, na samom putu do Peći, E.G. je fizički nasrnuo na mladića, tjerajući ga da proguta tablete njemu nepoznate sadržine.

"Mladić je ubrzo nakon toga izgubio svijest i probudio se sledećeg dana u njemu nepoznatom stanu u Peći. U ovom periodu, E.G. mu obznanjuje da je mladić tada u njegovom zatočeništvu i da će morati raditi sve što od njega bude traženo, pod prijetnjama smrću. Mladić je potom transportovan u Đakovicu, u iznajmljeni stan, u kojem je bio zatvoren i prinuđen da ostane u periodu od gotovo pet mjeseci. U toku ovog perioda, E.G. je posjećivao mladića, fizički i seksualno ga zlostavljajući, nanoseći mu povrede nožem u predjelu grudi, i stomaka, izgladnjavajući ga i uskraćujući mu pravo na slobodno kretanje. Prema navodima mladića, E.G. je posjedovao i pištolj kojim mu je prijetio, te mu je u više navrata prijetio da će ga udaviti u obližnjoj rijeci. Mladić, svjestan situacije u kojoj se nalazio, kao i ozbiljnosti i ostvarivosti prijetnji, bio je prinuđen da radi sve što mu se kaže iz straha za sopstveni život", navodi se u saopštenju.

12761profimedia0244051164muskarac3257300x300

U januaru 2018. godine, kako mladić navodi, po prijavi komšija iz stana u kojem je bio zatočen, kosovska policija provaljuje u stan i odvodi mladića u policijsku stanicu na uzimanje izjave.

"Međutim, situacija doživljava još jedan obrt, jer, kako je mladić izjavio, policijski službenici, nakon uzimanja izjave od njega, shvativši da je isti pripadnik LGBTI zajednice, fizički nasrću na mladića. Četiri policajca su ga potom tukli podsmijevajući mu se, i odbili su da zaprime izjavu i da uzmu slučaj u razmatranje. Ovom prilikom su ga udarali zatvorenim i otvorenim pesnicama u predjelu glave, stomaka i grudnog koša.

Po izlasku iz policije, mladić napušta Kosovo i vraća se u Crnu Goru, gdje je tražio pomoć nevladine organizacije LGBT Forum Progres. Pravna i psiho-socijalna pomoć mu je pružena odmah i uspostavljena je kvalitetna i temeljna saradnja sa Upravom Policije, putem kontakt policijskog službenika za rad sa LGBTIQ zajednicom", kažu iz ove organizacije.

Predsjednica LGBT Forum Progresa, Bojana Jokić, je istakla da kao jedan od najozbiljnijih i najzahtjevnijih slučajeva sa kojim je NVO LGBT Forum Progres imala prilike da se bavi, slučaj ima više elemenata i djelova.

bojanajokic

Bojana Jokić

"Prvi i najočigledniji je slučaj više kombinovanih krivičnih djela, važećih kako u Crnoj Gori kao i na Kosovu, koji predstavljaju ozbiljno kršenje više međunarodno priznatih dokumenata, kao što su Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, te Konvencija o sprječavanju mučenja i nečovječnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka. Nevjerovatna je činjenica da danas, u 21. vijeku, imamo očigledne i teške primjere ropstva.  Drugi, podjednako važan aspekt slučaja jeste izuzetno izražen problem institucionalne homofobije, koji vidimo na primjeru kosovskih policijskih službenika, koji su odbili da stanu u odbranu mladića, već su ga oni dodatno ponižavali i fizički nasrtali na njega uslijed njegove etničke pripadnosti kao i činjenice da je dio LGBTIQ zajednice", kazala je Jokić.

LGBT Forum Progres je kako dodaju zadovoljan ostvarenom komunikacijom sa crnogorskom Upravom policije, iz koje je saopšteno ovoj NVO da je slučaj  ozbiljno shvaćen, da je ostvarena komunikacija sa Interpolom i da se na rješenju slučaja i privođenju počinilaca radi.

"LGBT Forum Progres nastaviće sa pružanjem pravne i psiho-socijalne podrške mladiću, te će blagovremeno obavijestiti crnogorsku javnost o rezultatima policijskih i istražnih radnji u ovom slučaju", zaključuje se u saopštenj ove NVO.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.