Duvanski Kombinat uskoro kreće u proizvodnju

Montirane nove mašine u probnom radu

Duvanski Kombinat uskoro kreće u proizvodnju

Dugo se čeka da Novi Duvanski Kombinat u Podgorici krene sa proizvodnjom. Onaj stari što je proizvodio legendarne duvanske brendove Lovćen i Point, otišao je u legendu. Da li će novi nastaviti proizvodnju starih brendova ostaje da se vidi.

Sudbina podgoričkog Duvanskog Kombinata dugo je okupirala crnogorske medije. Nekad podignut na pustopoljini koja je u međuvremenu postala atraktivna za građevinske investitore ostao je bez lokacije na kojoj je podignut davno prije nego što je prestao sa radom. Dugo mu je trebalo da se preseli na novu lokaciju gdje je novi vlasnik arapska kompanija BMJ Industries izgradila Novi Duvanski Kombinat.

„Sve nove mašine su postavljene i krenuo je njihov probni rad. Trenutno se testiraju i otklanjaju moguće greške pri montaži. Mogu reći da je Novi Duvanski Kombinat spreman da krene sa proizvodnjom vrlo brzo a kada će to biti odlučiće menadžment kompanije.“ priča nam novosti iz Novog Duvanskog Kombinata Nebojša Stanković, jedan od jedanest radnika koji su iz stare firme prešli u novu.

Uz njih jedanaest još jedanaest novih radnika pomaže im u instalaciji i testiranju novih mašina. Stanković je dio grupe radnika za koju se novi vlasnik obavezao da će i u Novom Duvanskom Kombinatu raditi na neodređeno.

„Pored nas jedanaest koji smo tu još iz starog kombinata i ovih jedanaest koji su se pridružili, kada Novi Duvanski Kombinat pokrene proizvodnju u njemu će raditi 55 radnika. To je definisano i kupoprodajnim ugovorom ali i realnim potrebama nove fabrike. Kako bude rasla proizvodnja primaće se i novi radnici, ali o tom potom.“ kaže Stanković.

PointMiddlestarecigareizEXYUNeotvaranoslikaO53217821

Legendarni "point"

Novi Duvanski Kombinat trebalo je prema prvim najavama da krene sa proizvodnjom još u junu prošle godine. Nakon toga realan rok, prema najavama izvršnog direktora Gabrijelea Arvede bio je u novembru prošle godine. Par mjeseci prije toga dogodilo se hapšenje predsjednika Odbora direktora kompanije Isata Boljevića pod optužbom za šverc cigareta. Ipak, izgleda da se nevoljama u Duvanskom Kombinatu bliži kraj i da je početak proizvodnje na vidiku.

Ni jedna od starih mašina koje su decenijama proizvodile najrazličitije duvanske brendove iz starog Duvanskog Kombinata nije preseljena u novi.

Kako saznajemo u toku je njihov rashod i prodaja. Novi Duvanski kreće sa novim sredstvima za rad.

Arapska kompanija BMJ Industries jedina je dostavila ponudu na šesti tender za privatizaciju Duvanskog Kombinata, odnosno dokapitalizaciju NDKP i ponudila ulaganja od 20 miliona eura. Arapi su ponudili da u osnovna sredstva ulože 18 miliona, a u obrtna dva miliona eura.

Glavni grad je u Novom Duvanskom posjedovao 30,08 odsto akcija, dok je većinski vlasnik bila Vlada (69,9 odsto). Arapi, sa završetkom investicionog ciklusa, postaju vlasnici tih dionica.

Odlukom Vlade, donijetom na  sjednici 31. avgusta prošle godine data je saglasnost na osnivanje Slobodne zone „Novi  duvanski kombinat Podgorica“, što će značiti dodatne olakšice za vlasnika arapsku kompaniju BMJ Industries, kada jednom krene proizvodnja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.