Novi standardi u oblasti zaštite ličnih podataka

Novi standardi u oblasti zaštite ličnih podataka

Međunarodni dan zaštite ličnih podataka, 28. januara, datum je kada se skreće pažnja javnosti na važnost zaštite privatnih informacija. Ove godine Ministarstvo unutrašnjih poslova, u dijelu svoje nadležnosti, sprovešće značajne reformske korake, u cilju unapređenja oblasti zaštite podataka o ličnosti, saopšteno je iz tog resora.

MUP planira da u toku 2018. godine pripremi Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji će biti usaglašen sa regulativom Evropskog parlamenta i Savjeta EU (2016/679).

Nova evropska regulative bliže definiše pitanja vezana za zaštitu fizičkih lica, u dijelu obrade ličnih podataka kao i u dijelu kretanja takvih podataka. 

"U cilju postizanja najboljeg normativnog rješenja, u rad Radne grupe koja će biti angažovana na izradi novog zakona, pored predstavnika institucije, biće uključeni i predstavnici nevladinog sektora i Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, a ekspertska pomoć Slovenije i Italije obezbijeđena je posredstvom TAIEX projekta. Nakon pripreme Nacrta zakona planirana je javna rasprava, u skladu sa propisima", navodi se u saopštenju.

Ističu da se sa problemima koji se odnose na zaštitu privatnih informacija susrijećemo svakodnevno, naročito kada su u pitanju osjetljivi podaci iz oblasti policijskog rada i djelovanja.

"Pravo na zaštitu ličnih podataka nije apsolutno pravo, ono se mora razmatrati u vezi s njegovom funkcijom u društvu i treba ga staviti u ravnotežu s drugim osnovnim pravima u skladu s načelom proporcionalnosti. 
Evropska regulativa garantuje poštovanje osnovnih prava i uvažavanje sloboda priznatih Poveljom, a naročito poštovanje privatnog i porodičnog života, doma i komunikacija, zaštitu ličnih podataka, slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijesti, slobodu izražavanja i informisanja, slobodu preduzetništva, pravo na djelotvoran pravni lijek i pravično suđenje, kao i pravo na kulturnu, vjersku i jezičku raznolikost.Usvajanjem novih standarda u oblasti zaštite ličnih podataka, Crna Gora će u potpunosti svoj normativni okvir i standarde harmonizovati sa onima koji se primjenjuju u Evropskoj uniji", ocjenjuju iz MUPa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.