"Mi smo hrabre i istrajne i izborićemo se za svoje pravo"

Protest u Podgorici: Majke troje i više djece traže vraćanje naknada

Više stotina građana, najviše žena, protestovalo je danas u Podgorici, tražeći da naknade za majke troje i više djece koje su ukinute prošle godine, ponovo budu vraćene. Na protestu su zatražene ostavke Vlade i parlamenta, a bivše korisnice naknada su poručile da će borbu za svoja prava voditi do suda u Strazburu.

Ispred Skupštine Crne Gore, na protestnoj šetnji danas su se pojavile žene kojima su naknade ukinute krajem juna prošle godine. Željka Savković, jedna od organizatorki protesta, istakla je da neće prekinuti svoju borbu dok se ne izbore da se zakoni u Crnoj Gori poštuju onako kako su donešeni. 

"Mi ćemo da se izborimo da vratimo naknade i tražimo ostavke nadležnih. Odbranićemo doživotno stečeno pravo. Poručujemo im da za tu odbranu nećemo posustati dok svi redom ne podnesu ostavke. Naša borba će trajati", kazala je Savković. 

2018012522831941430141819Web

Foto:AA

Željka Milanović, majka iz Berana, kazala je da su poslanici ukinuli nešto što Ustavom nije bilo moguće ukinuti. 

"Mi smo hrabre i istrajne i izborićemo se za svoje pravo, pa makar do Strazbura", kazala je Milanović. 

Novi protest zakazan je za 16. februar, kada će i obilježiti godišnjicu početka protesta. 

Naknade za majke troje i više djece počele su da se isplaćuju 1. januara 2016. godine. Iznos naknada iznosio je 336 eura za majke koje su imale minimum 25 godina radnog staža, odnosno 192 eura za majke koje su na birou rada provele minimum 15 godina. Odlukom Vlade naknade su umanjene na 264 eura, odnosno 144 eura, da bi ih Vlada krajem juna prošle godine ukinula, nakon što je Ustavni sud ocijenio da nisu u skladu s Ustavom.

Oko 22.000 žena bile su korisnice ovih naknada. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.