Spor oko imena: Ostaje termin Makedonija
Makedonija

Spor oko imena: Ostaje termin Makedonija

U predlogu za rješenje imena Makedonije ostaje termin Makedonija, izjavio je posrednik UN u pregovorima o novom imenu te republike Metju Nimic.

On pred početak današnjeg, drugog kruga razgovora o rješenju tog spora u Njujorku sa predstavnicima Makedonije i Grčke, Vaskom Naumovskim i Ademantiosom Vasilakisom.

"Termin 'Makedonija' biće dio predloga za rješenje imena, jer je ju je priznalo preko 100 zemalja širom svijeta", rekao je Nimic za grčku Antena tv, a prenijeli makedonski mediji na albanskom jeziku. 

Nimic je istakao da ime poznato UN-u kao "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija", odnosno termin "Makedonija" je dio naziva, koje je prihvatila i Grčka. 

Inače, drugi krug razgovora o pitanju imena nastavljen je danas u Njujorku. 

Predstavnik Makedonije Vasko Naumovski i grčki Adamantios Vasilakis zajedno s posrednikom Ujedinjenih nacija Metjuom Nimicom raspravljaju o prevazilaženju razlika oko imena Makedonije. 

Očekuje se, prenose makedonski mediji, da će Nimic na sastanku u Njujorku odlučiti o predlozima inicijative, koju su makedonski i grčki ministri Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas istakli nakon sastanka u Solunu prošle sedmice. 

Oni će dogovoriti i radne grupe, čiji prvi sastanak se očekuje narednog mjeseca.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.