Vera Marđonović

"Problem pasa lutalica u Ulcinju šalje negativnu sliku o gradu"

Pored mnogih problema u ulcinjskoj opštini, problem pasa lutalica je veoma akutan i prilično složen. Između ostalog, šalje i negativnu sliku o gradu kao turističkoj destinaciji. Zato Ulcinj ne smije dozvoliti da čopori pasa na gradskim ulicama, parkovima i drugim javnim površinama predstavljaju svakodnevnicu, posebno ne u vrijeme turističke sezone, saopštila je Vera Marđonović, kandidatkinja Demokrata za odbornicu u SO Ulcinj.

I pored toga što je Ulcinj jedan od rijetkih gradova u Crnoj Gori koji ima azil za pse, kako kaže Marđonović grad je daleko od rješenja problema.

"Postojeći azil je kapaciteta 50 pasa. Iskustvo i praksa su pokazali da ovi kapaciteti nisu dovoljni. Potrebno je proširiti postojeće kapacitete ili izgraditi nove. Uz gore pomenuto širenje kapaciteta, azilu je neophodna i veterinarska ambulanta.

Neprilike zbog pasa lutalica predstavljaju problem koji je mnogo značajnijeg obima od samih kapaciteta. Česta je pojava da se psi lutalice kreću u blizini parkova, škola i vrtića, što predstavlja rizik i prijetnju po naše najmlađe. Uz to, usljed raznošenja smeća i ostavljanja izmeta, psi uzrokuju zdrastveno-higijeske probleme, a poseban rizik predstavljaju svi psi koji nisu prošli medicinski tretman, što stvara uslove za širenje zaraznih bolesti i infekcija. Takođe, svojevrstan rizk jeste trovanje pasa od strane nesavjesnih građana, a osim toga ostavljeni otrovi nisu prijetnja samo za  pse, već i za građane", navodi se u saopštenju.

Marđonović je kazala da je neadekvatna reakcija lokalne samouprave i nadležnih institucija imala za posljedicu pomor pasa usljed masovnog trovanja, polovinom decembra prošle godine.

"Takvo ponašanje je nedopustivo i Demokrate će prekinuti sa takvom praksom i svojim domaćinskim pristupom pokazati građanima Ulcinja da za svaki problem postoji adekvatan odgovor.

Shodno tome, medicinski tretman mora postati standard - svi psi lutalice moraju biti podvrgnuti sterilizaciji, kastraciji i  vakcinaciji. Trovanje pasa nije rješenje, a posebno zabrinjavaju planska i sistematska trovanja. Potreban je odgovor Uprave policije i tužilaštva da se takvom nesavjesnom i neodgovornom ponašanju stane na put. Uspostaviti saradnju sa hotelima i restoranima kako bi se ostaci hrane iskoristili za ishranu pasa u azilima. Stvoriti uslove za stabilno finansiranje azila, kroz javno-privatno parterstvo, razne donacije i podršku Opštine, kako bi isti bio samoodrživ. U cilju smanjenja broja pasa u azilu, organizovati izložbe pasa kako bi se isti udomili, uz davanje olakšica za veterinarske preglede.

Život i zdravlje, uz sigurnost građana Ulcinja, mora biti na prvom mjestu", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.