Dodjela platnenih cegera i edukativne radionice privlače pažnju građana
Platnene kesic

U okviru Ekološke kampanje Budi šampion

Dodjela platnenih cegera i edukativne radionice privlače pažnju građana

Pod sloganom Neću kesu! Imam ceger! upravo se realizuje druga faza ekološke kampanje Budi šampion koju sprovode Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Javno preduzeće uz nacionalne parkove Crne Gore uz podršku Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

U okviru druge komponente kampanje „Budi šampion“, ključne poruke usmjerene su na podizanje svijesti o smanjenju upotrebe plastičnih kesa.

U cilju ukazivanja na negativne efekte upotrebe plastičnih kesa i pravilnog odlaganja otpada, organizovana su tri ekološka događaja i to u Bijelom Polju u objektu France 12. januara, u Nikšiću u Cosmetics Marketu 13. januara i danas (14. januar) u Našem diskontu „Voli“ na Zabjelu u Podgorici.

„Nacionalni parkovi Crne Gore, osim što angažuju Službe ambijentalne higijene u cilju uređenja i čišćenja prostora, usmjeravaju svoje aktivnosti i na edukativne kampanje kao što je ekološka kampanja Budi šampion. Brojnim aktivnostima želimo da ukažemo na značaj zaštite prirode i pravilnog odlaganja otpada posebno u zaštićenim područjima jer se u njima nalazi najvrednija prirodna baština naše zemlje“, kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica povodom organizovanja ekološkog događaja u Podgorici.

„Od posebnog je značaja da zajedno sa lokalnim upravama i zajednicama, kao i komunalnim preduzećima, ulažemo napore u cilju efikasnijeg uklanjanja otpada sa prostora zaštićenih područja, i u tom pravcu slijedimo smjernice Vlade Crne Gore koje se odnose na problematiku upravljanja otpadom i zaštite životne sredine,“ dodao je Klica.

sadodjeleplatnenihvrecicauBijelomPolju

Kako se navodi u saopštenju u toku kampanje sprovedeno je istraživanje na području svih pet Nacionalnih parkova koje je, između ostalog, pokazalo da su plastične kese glavni zagađivač prirode u zaštićenim područjima.

"Zbog sve veće upotrebe, plastične kese su postale problem jer predstavljaju glavni dio otpada i ujedno zagađivač životne sredine. Takođe je Istraživanje pokazalo da prosječno domaćinstvo sa prostora Nacionalnih parkova troši jednu plastičnu kesu dnevno, kao i da je 78% anketiranih mještana spremno da podrži inicijative za smanjenjem upotrebe plastičnih kesa, pogotovo što, više od estetskog, zabrinjava njihov toksični uticaj na životnu sredinu – u kojoj se razgrađuju stotinama godina", saopšteno je.

U srijedu, 17.01.2018. godine svi stanovnici sa područja pet nacionalnih parkova Crne Gore: NP Lovćen, NP Skadarsko jezero, NP Biogradska gora, NP Durmitor i NP Prokletije moći će da dobiju besplatni platneni promotivni ceger ekološke kampanje uz dnevno izdanje novina Vijesti.

"Ovim aktivnostima ekološke kampanje Budi šampion! završava se njen vidljivi dio. Nakon ovoga, slijedi sprovođenje istraživanja DeFacto agencije kojim će se mjeriti efekti kampanje koja je u svom vidljivom dijelu trajala od septembra 2017. godine", saopšteno je iz NPCG.

edukativnaradionicauokviruekoloskekampanjeBudisampion

Podsjećaju da je Ekološka kampanja Budi šampion počela sa realizacijom jula 2017. godine i imala za cilj podizanje svijesti građana o pravilnom odlaganju otpada.

U okviru prve komponente, na osamdeset  lokacija bilborda u centralnom i sjevernom dijelu Crne Gore građanima su se u sportskom maniru i dresovima reprezentacije Crne Gore obraćali promoteri kampanje - mladi sportisti muške košarkaške i ženske rukometne reprezentacije prenoseći  poruku kampanje Baci opad na pravo mjesto! Budi šampion!  Osim na bilbordima, ova komponenta kampanje je bila vidljiva i preko online portala, kao i na dvadeset tabli upozorenja na prostoru NP Skadarsko jezero sa kojih su građani upozoravani na obavezu pravilnog odlaganja otpada. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.