Ilustracija

NVO "Green power" traži od nadležnih da provjeri ove navode

"Povećan broj ilegalnih auto servisa u BP, niko ne vodi računa o tome"

Poslednjih godina se iz godine u godinu povećava broj ilegalnih, odnosno neregistrovanih auto servisa za održavanje, opravku i pranje vozila na teritoriji Opštine Bijelo Polje, saopšteno je iz nevladine organizacije "Green power".

Prema podacima Javne Uprave u Bijelom Polju ima preko 10.000 registrovanih vozila, od kojih svako vozilo u prosjeku za godinu dana zamijeni najmanje po 7 litara motornog ulja, ne računajući ulja koja se koriste za mjenjače i diferencijale na vozilima, kao ni hidraulična ulja i ulja za kočione sisteme. Niko od nadležnih opštinskih, pa ni državnih institucija ne vodi računa o tome gdje ovolike količine ulja završavaju, i na koji način, navodi se u saopštenju NVO "Green power".

Dodaju da prema podacima Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj, u njihovom registru se nalazi svega 20 registrovanih auto-servisa od kojih šest servisa za održavanje i opravku motornih vozila, deset auto-servisa, zatim jedan servis za popravku automobila, jedan servis za automehaniku, i svega dvije auto praonice koje se nalaze na benzinskim pumpama „Ekopetrol“ i „Pavgord“.

"Pored toga, u registru pomenutog Sekretarijata nalazi se i spisak od svega devet preduzetnika koji su registrovani za opravku i održavanje motornih vozila, autolimar i jedan servis za pranje i podmazivanje vozila. Navedeni podaci jasno pokazuju da je ovdje u pitanju zloupotreba i nepoštovanje zakonskih propisa širih razmjera, kako na privrednom i ekonomskom, tako i na ekološkom polju.

Pitanje je koliko od ovog broja registrovanih servisa imaju neophodne elaborate o procjeni uticaja na životnu sredinu, skoro da niko od njih nema ugrađene separatore za izdvajanje zauljenih otpadnih voda, kao i propisane posude za skladištenje i čuvanje otpadnih ulja", saopšteno je iz ove NVO.

Kažu da niko nema odgovor na to šta se dešava sa količinom od minimalno 70 tona ulja, koje se promijeni u vozilima.

"Mnogi divlji servisi i autopraonice rade u skrivenim garažama, daleko od očiju javnosti i ta brojka prelazi preko 100 servisa, od kojih svega 29 ima nekakve dozvole za rad, ali ni ti registrovani ne ispunjavaju zakonom predviđene ekološke uslove za rad.

Ulja koja se zamjene u servisima, uglavnom završavaju u odvodima gradske fekalne i atmosferske kanalizacije, a zatim sve to završava u rijeci Lim ili pritokama, tako da ovakvim neodgovornim odnosom pojedinih građana se enormno devastira životna sredina na širem području, posebno ako znamo da je Lim međunarodni vodotok koji nakon teritorije Bijelog Polja, protiče kroz još 4 opštine do svog ušća", navode iz "Green power-a".

Sa druge strane, kako kažu iz ove NVO postoji povremeno dizanje medijske buke na pojedine privredne subjekte koji su takođe zagađivači rijeke Lim, "od strane reketaško – ekoloških nevladinih organizacija koje kreiraju javno mnenje, da bi kasnije stvorili ambijent u kome bi lakše reketirali vlasnike pomenutih preduzeća ili firmi koje se bave ekspolatacijom šljunka iz Lima".

Posebno zabrinjava kako ističu, to što se ne zna na koji način i gdje se odlaže i šta se dešava sa količinom od preko  40.000 hiljada automobilskih guma koje se promjene na putničkim i teretnim vozilima na godišnjem nivou na teritoriji Opštine Bijelo Polje," jer se prema podacima o broju registrovanih vozila, lako može izvesti računica o minimalnoj pretpostavljenoj količini koja se odbaci".

Iz "Green power-a" kažu da su prema ovom problemu potpuno pasivne opštinska Služba Komunalne Policije, ekološka, vodoprivredna i druge inspekcije.

"Umjesto što Opština Bijelo Polje izdvaja značajna novčana sredstva za navodno uređenje plaža, i namješta tendere pojedinim firmama, bilo bi dobro da se njihove službe upuste u posao za koji su plaćeni i krenu u ozbiljan obračun sa onim koji, osim što truju građane, devastiraju i zagađuju životnu sredinu, izbjegavaju plaćanje poreza kršeći zakonske propise. Utaje poreza po ovom osnovu se mjeri stotinama hiljada eura na godišnjem nivou, gdje je pored opštinske kase zakinuta i državna kasa i njen budžet. Treba li objašnjavati kolike se štete prouzrokuju po ovom osnovu i na ovakav način, svake godine i koliko sve to košta državu Crnu Goru i Opštinu Bijelo Polje, odnosno njene građane", navodi se u saopštenju.

Iz "Green power-a", pozivaju nadležne institucije da nakon provjere svih njihovih navoda krenu u uvođenje reda i poštovanju važećih zakonskih propisa, "a javnost obavijeste o sankcijama koje su izrečene za ovakav nezapamćen zločin prema građanima i prirodi". 

" U suprotnom, smatraćemo da svi oni koji izbjegavaju odgovornost da su indirektni pomagači neodgovornih kompanija i samovoljnih i neodgovornih  pojedinaca", zaključuju iz NVO "Green power".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.