U 13 opština zabilježen negativan prirodni priraštaj
Ilustracija

Podaci za CG

U 13 opština zabilježen negativan prirodni priraštaj

Crna Gora još se ne suočava sa bijelom kugom, pojmom u narodu poznatim za negativnim prirodnim priraštajem. Ipak, u 2016. godini, negativan prirodni priraštaj zabilježen je u čak 13 crnogorskih opština.

I pored negativnog prirodnog priraštaja u većini crnogorskih opština, na nivou države, tvrde u Monstatu i Institutu za javno zdravlje, nema govora o bijeloj kugi. Prema podacima Zavoda za statistiku Monstat, u Crnoj Gori u 2016. godini rođeno je 7.569 živorođene djece, od čega su 3.850 ili 50,8 odsto bili dječaci i 3.719 ili 49,1 odsto djevojčice, dok je iste godine umrlo 6.464 osobe, pri čemu je bilo 3.385 muškaraca i 3.079 žena. Navedeni podaci ukazuju da je u Crnoj Gori, te godine zabilježen pozitivan prirodni priraštaj i iznosio je 1.105, kazala je Dnevnim novinama direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje prof. dr Agima Ljaljević.

Podaci Monstat-a pokazuju da je, dodaje, najviše rođenih i umrlih u središnjem regionu, gdje je prirodni priraštaj pozitivan, dok je na sjeveru negativan, ali sa izraženom razlikom po gradovima, jer se u nekim od gradova na sjeveru bilježi pozitivan trend prirodnog priraštaja.  Najveći broj živorođene djece zabilježen je u Podgorici 2.655, što je više od trećine ukupnog broja rođenih u Crnoj Gori.

“U Podgorici je evidentiran i najveći broj umrlih 1.647, što znači da je prirodni priraštaj u Podgorici pozitivan i nešto je manji u odnosu za prosjek Crne Gore”, kazala je Ljaljević i dodala da je najmanje djece rođeno u Šavniku, njih 15. U 2016. godini, kazali su iz Monstata, nije postojala nijedna crnogorska opština gdje nije bilo rađanja.

Prirodni priraštaj pozitivan je u 10, a negativan u 13 crnogorskih opština. Najveći prirodni priraštaj je u Podgorici 1.008, Rožajama 218, Budvi 170 i Beranama 107, dok Pljevlja imaju najveći negativni prirodni priraštaj -237, kazala je Ljaljević. Iza Pljevalja sa negativnim prirodnim priraštajem slijede Danilovgrad -59, Kolašin -51, Nikšić -43, Cetinje -41, Žabljak -39, Plužine -36, Šavnik -23, Mojkovac -20, Herceg Novi -19, Petnjica -10, Andrijevica -9 i Bijelo Pole -1.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.