Ilustracija

"Balkan izgubio nadu..."

Bugraski ambasador pri EU Dimitar Čančev kaže da je Evropa dugo bila zaokupljena rješavanjem sopstvenih problema.

On je istakao i da je sada krajnje vrijeme da svoju pažnju posveti susjedima, prenosi B92.

“Sada kada se evropska ekonomija podigla svi imamo priliku da pogledamo naše partnere na Zapadnom Balknau i da ih uvjerimo da je njihova evropska perspektiva stvarna”, izjavio je Čančev.

Bugarski ambasador pri EU je u Briselu, prilikom predstavljanja bugarskog predsjedavanja Savetom EU, ocijenio da je Evropa u prethodnim decenijama bila pogođena uzastopnim krizama. 

To je, prema njegovim riječima, rezultiralo fokusiranjem EU na rješavanje sopstvenih problema prije nego što se bavila onima oko sebe. 

“Kao rezultat toga mnogi naši partneri, posebno oni na Zapadnom Balkanu, izgubili su nadu u njihovu evropsku perspektivu. Oni su čak počeli da traže prilike za rast i razvoj na drugim stranama”, upozorio je Čančev. 

Govoreći u briselskom Pres klubu bugarski ambasador Čančev pozvao je poboljšanje veza koje bi doprinjele ukupnom razvoju regiona. 

“Tu na prom mjestu mislim na transportne veze, povezanost u energetkoj oblasti i telekomunikacijama, ali i u obrazovanju”, naveo je bugarski ambasador pri EU, 

On je kao primjer bolje saradnje i povezanosti u regionu naveo primjer inicijativu da se između Bugarske, Srbije i Makedonije, a po ugledu na ukidanje rominga među zemljama članicama EU, potpiše, memorandum o smanjenju cijena rominga u mobilnoj telefoniji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.