Muškarci, brada je dobra za zdravlje
ilustracija

Muškarci, brada je dobra za zdravlje

Brade djeluju blagotvorno na zdravlje, djeluje kao svojevrstan izolator pa štite od bolesti grla i opekotina od sunca, a ublažavaju i astmu koju izazivaju čestice polena.

Brada štiti od opekotina od sunca i raka kože, utvrdila je studija Univerziteta Južni Queensland. Naučnici su utvrdili da brada pruža 80 do 95-postotnu zaštitu od sunca, a jačina zaštite zavisi od toga koliko su dlake duge i guste. Takođe, UV zraci tri puta manje probijaju kožu obraslu dlakama od one gole, piše Daily Mail.  

Dlake djeluju poput zaštitnog faktora, što su gušće to je zaštita veća. No bez obzira na to, i bradatim muškarcima preporučuje se losion sa zaštitnim faktorom, napomenuo je dermatolog dr Nik Lou.

Astma

Muškarci s astmom koju uzrokuje polen tvrde da im brkovi i brada smanjuju simptome. Brkovi sprječavaju da čestice uđu u nosnice i pluća, tvrdi Kerol Voker iz Centra za trihologiju u Birmingemu. 

Neki stručnjaci se ne slažu s tom teoriju, pa tvrde da brkovi samo privremeno mogu zadržati čestice. U najgorem slučaju velike količine polena koje su se nakupile mogu izazvati opasnu alergijsku reakciju. 

Starenje

Dlake na licu štite kožu od nepovoljnih vremenskih prilika i usporavaju starenje. One sprječavaju gubitak vlage, pa je koža stalno hidrirana. Ako nanesete kremu na kožu ispod dlačica, koža će duže zadržati vlagu nego na goloj koži, tvrdi dr. Lou.

Takođe, muškarci imaju deblju kožu nego žene koja je otpornija na oštećenja, a brada ih dodatno štiti, dodao je. 

Kašalj i bol grlu

Brada koja se proteže po vratu stvara zaštitni sloj i zadržava toplinu, pa sprječava kašalj i bol u grlu. Dlake djeluju kao svojevrstan izolator i pomažu u hladnim mjesecima, dodala je Voker. 

Osip

Stalno brijanje uzrokuje bakterijske infekcije, osip, urastanje dlaka, pa bi se moglo reći da brada blagotvorno djeluje na kožu, objasnio je dermatolog dr Martin Vejd iz Klinike za kožu i kosu London. 

No loša strana brade je ta što urasle dlake mogu izazvati infekcije. Rizik povećavaju i ostaci hrane koji mogu zapeti među dlakama pa je zbog toga bitno redovno njegovati i šišati dlake, tvrdi mikrobiolog dr Ron Katler sa Univerziteta Kvin Meri u Londonu, prenosi Radio Sarajevo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.