Privatne apoteke izdale više od 533.000 ljekova, najviše se koristi rapten duo
Ilustracija

Za tri mjeseca

Privatne apoteke izdale više od 533.000 ljekova, najviše se koristi rapten duo

U periodu od 1. oktobra, kada je potpisivanjem ugovora sa Fondom zdravstva u 167 privatnih apoteka omogućeno podizanje Ijekova na recept, do 20. decembra izdato je oko 533.000 kutija Ijekova, a direktor Fonda za Dnevne novine kaže da primjedbi na novi informacioni sistem nije bilo.

Crnogorski građani su od početka projekta Sa receptom u privatne apoteke”, odnosno od 1. oktobra do 20. decembra tekuće godine podigli 533.012 kutija ljekova. Naime, prema riječima direktora Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Seada Čirgića, u navedenom periodu privatne apoteke su izdale ukupno 394.009 recepata za ljekove.

"U periodu od 1. oktobra do 30. novembra u apotekama Montefarma i kod privatnika ukupno je realizovano 831.358 recepata za ljekove, dok je u periodu od prvog oktorbra do 20.decembra tekuće godine samo u privatnim apotekama izdato 394.009 recepata, odnosno 533.012 kutija Ijekova”, kazao je Čirgić.

O značaju umrežavanja privatnika u javni zdravstveni sistem najbolje govore podaci da je samo za prva dva mjeseca izdato ukupno 288.306 recepata za ljekove odnosno 391.239 kutija, dok su za isti period u apotekama Montefarma realizovana 543.052 recepta za ljekove. Čirgić je kazao da do sada nije bilo primjedbi na funkcionisanje informacionog sistema nije bilo. On je u ranijoj izjavi DN kazao sistem u kome građani sa receptom mogu podići lijek i u privatnim apotekama pruža puno pogodnosti građanima.

“Za građane to znači veća dostupnost u ostvarivanju prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja”, rekao je on.

Prema tabeli, koja je Dnevnim novinama dostavljena iz Fonda, građani su u periodu od 1. novembra do 20. decembra najviše na recept kod privatnika podizali tablete protiv bolova, “rapten duo” i to je evidentirano čak 14.396 izdatih recepata. Slijedi “monopril plus” sa 14.069 izdatih recepata i “presolol” film tablete sa 12.841 izdatim receptom.

Podsjećamo, “rapten duo” je bio najizdavaniji lijek i kada su Dnevne novine objavile podatke za period do 12. oktobra. Takođe, Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) je u svom posljednjem izvještaju skrenula pažnju na činjenicu da se antiinflamatorni ljekovi, u koje spada i “rapten duo”, u Crnoj Gori neracionalno troše.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.