Liječenje pomoću matičnih ćelija: Nekoliko cg porodica  se priprema za odlazak u Tursku
ilustracija

Dvoje djece već na liječenju

Liječenje pomoću matičnih ćelija: Nekoliko cg porodica se priprema za odlazak u Tursku

Dvoje djece iz Crne Gore pomoću matičnih ćelija iz pupčane vrpce liječe se u Turskoj od rijetkog oboljenja mozga (lisencefalije i Fridrihove ataksije), a nekoliko porodica priprema se za odlazak u tu državu zbog istih problema.

Ti podaci saopšteni su Pobjedi iz kompanije Bio sejv.

Prema njihovim riječima, u našoj zemlji za sada su zabilježeni slučajevi liječenja matičnim ćelijama djece koja nijesu imala svoje sačuvane uzorke, već su one uzete od kompatibilnih donora. Razlog tome, kako kažu u Bio sejvu, je taj što mogućnost čuvanja uzoraka u Crnoj Gori postoji samo pet godina, pa je "razumljivo što još nije bilo zahtjeva za korišćenje deponovanih ćelija".

U tom predstavništvu nemaju precizne podatke koliko je do sada sačuvano uzoraka matičnih ćelija, zbog velikog broja banaka, ali procjenjuju da se oko četiri odsto crnogorskih roditelja odluči na taj korak.

Viša stručna saradnica u predstavništvu Bio sejv Ksenija Medenica objašnjava da se matične ćelije iz krvi pupčanika trenutno koriste u liječenju u više od osamdeset različitih tipova oboljenja i zdravstvenih stanja.

"Na primjer, krv iz pupčanika godinama unazad veoma uspješno se koristi u liječenju anomalija krvi kao što su leukemije i anemije. U ovim slučajevima, ćelije su u mogućnosti da potpuno zamijene krvotok djeteta. Osim bolesti krvne loze, matične ćelije su našle primjenu u liječenju različitih metaboličnih i poremećaja imuniteta, zatim kardiovaskularnih, ortopedskih i neuroloških oboljenja. Takođe, brojna istraživanja su doprinijela novim saznanjim a o terapeutskom potencijalu matičnih ćelija i probudila su nadu da bi one mogle biti rješenje za mnoge trenutno neizlječive bolesti", kazala je Medenica.

Matične ćelije, kako objašnjava, su nespecijalizovane i mogu se transformisati u bilo koji drugi tip ćelija u organizmu koji je uništentokom procesa starenja, bolesti, povreda i slično.

"One predstavljaju izvor svih ćelija tijela, a ova sposobnost regeneracije oštećenih tkiva čini ih jedinstvenim u medicini", kazala je Medenica.

Konkretni primjeri upotrebe matičnih ćelija za liječenje različitih zdravstvenih stanja dodatna su motivacija budućim roditeljima, kako naglašavaju u Bio sejvu, da se odluče za deponovanje matičnih ćelija. 

Jedan takav primjer je i prva transplantacija matičnih ćelija iz pupčanika u beogradskom Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.