Ljekari će moći da rade i bez licenci komore
Ilustracija

Ministarstvo će izdavati rješenja

Ljekari će moći da rade i bez licenci komore

Doktori koji zbog suspenzije rada Ljekarske komore u januaru neće moći da obnove licencu, ne treba, tvrde u Ministarstvu zdravlja, da brinu, jer će im izdavati rješenja kojim će bez problema moći da obavljaju posao.

Kako su objasnili za Pobjedu, rješenje se može tretirati isto kao i uvjerenje visokoškolske ustanove da je student završio fakultet, dok je licenca Ljekarske komore poput diplome koja se može izdati i podići u bilo kom trenutku nakon završenih studija, a na osnovu uvjerenja. Istakli su i da rješenje, kao i licenca, traje sedam godina.

"Zahtjevi za izdavanje licenci za rad, sa potrebnom dokumentacijom predaju se Ljekarskoj komori, čija stručna služba radi i treba da se podnesu do 18. januara naredne godine. Kada će biti izdate licence, zavisi od toga kada će se Ljekarska komora organizovati na zakonit način, te kada će se donijeti propisi koji se odnose na obrazac licence", kazali su Pobjedi iz Ministarstva zdravlja.

Aktuelni predsjednik Ljekarske komore dr Aleksandar Mugoša upozorio je da će većina ljekara nakon 18. januara imati problem, jer im ističu licence. I u slučaju da se do kraja ove sedmice izabere novi predsjednik Komore, kako je ranije naglasio, za njihovo obnavljanje potrebno je i do pola godine.

On je ranije za Pobjedu ustvrdio da već u januaru inspektori mogu da dođu u neku zdravstvenu ustanovu i da traže licence i kazne ljekara jer je ona istekla. To u Ministarstvu zdravlja negiraju. 

Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je stupio na snagu 18. januara prošle godine, propisano je da su zdravstveni radnici, kojima je izdata licenca za rad koja je važila do stupanja na snagu ovog zakona, dužni da podnesu zahtjev nadležnoj komori radi izdavanja iste i to u roku od 12 mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

"Dakle, ovom odredbom nije propisan datum prestanka važenja licenci, izdatih po propisima koji su važili do stupanja na snagu ovog zakona, već rok za podnošenje zahtjeva za njihovo izdavanje", naveli su iz Ministarstva zdravlja. Ta ustanova nije priznala izbor dr Mugoše za čelnika Komore, tvrdeći da je na tu poziciju postavljen mimo zakona.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.