Sudankama prijeti kazna jer su nosile pantalone

40 udaraca bičem

Sudankama prijeti kazna jer su nosile pantalone

Više od 20 Sudanki optuženo je za nepristojnost jer su nosile pantalone na proslavi u blizini Kartuma, a zbog nošenja odjeće koja se, po sudanskom zakonu, smatra „sramotnom" prijeti im 40 udaraca bičem i novčana kazna.

Te 24 Sudanke uhapšene su kada je u srijedu policija upala na proslavu u zatvorenoj sali u jednoj zgradi kojoj su one prisustvovale, prenosi danas Bi-Bi-Si.

Aktivisti za ljudska prava navode da policija svake godine zbog nepristojnosti hapsi i bičuje desetine hiljada žena, a da se zakoni primjenjuju proizvoljno.

Tvrde da zakon u većinski muslimanskom Sudanu protiv nošenja pantalona i šortsa ili uskih suknji diskriminiše hrišćane.

Taj zakon - Član 152 sudanskog Krivičnog zakonika - primjenjuje se zbog „nepristojnih činova“ u javnosti, nošenja „sramotne garderobe“ ili „vređanja javnih osjećanja“, napominje Bi-Bi-Si.

Tanjug

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.