Mađarski poslanik u EP optužen za špijunažu
Ilustracija

Mađarski poslanik u EP optužen za špijunažu

Mađarski poslanik u Evropskom parlamentu Bela Kovač optužen je za navodno špijuniranje Evropske unije, saopštilo je mađarsko tužilaštvo.

Tužilaštvo nije preciziralo za koju državu je Kovač navodno špijunirao, ali je mađarska kontraobavještajna služba bila upoznata sa njegovim bliskim kontaktima sa ruskim diplomatama i redovnim posjetama Moskvi, navodi agencija AP, prenosi N1.

U optužnici se navodi da je poslanik "vršio špijunske aktivnosti u ime drugih država i tajnih službi".

Bela Kovač, poslanik ekstremno desničarske partije Jobik, optužen je i za pronevjeru 21.076 eura zbog fiktivnog zapošljavanja stažista u EP u periodu od 2012. do 2013. godine.

On je poslanik EP od 2010. godine, a godinama je studirao i živio u Rusiji.

Mađarsko tužilaštvo je 2014. zatražilo od EP da ukine imunitet Kovaču, ali tada nisu objavljeni razlozi zbog kojih je to učinjeno. Zahtjev Budimpešte je odobren 2015.

Kovač je odbacio sve optužbe, navodeći da želi da se odbrani na sudu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.