SAD imaju ozbiljne namjere sa Balkanom
Ilustracija

Vašington

SAD imaju ozbiljne namjere sa Balkanom

Poslije višednevne konferencije američkog Atlantskog savjeta u Vašingtonu, više nema dileme da Sjedinjene Američke Države imaju ozbiljne namjere sa Balkanom.

Šta je posrijedi konkretno, nepoznanica je, ali kako se moglo čuti od najviših zvaničnika, SAD će da nastave saradnju sa partnerima u EU kako bi omogućili stabilnost, prosperitet i demokratiju na Balkanu. Ovo je još jedna, veoma eksplicitna potvrda da Amerika ne samo da posmatra, nego i da aktivno učestvuje u svim događajima na ovim prostorima, pišu Dnevne novine.

Čini se da su prvi put američki zvaničnici bili poprilično otvoreni kada je riječ o čitavom regionu, koji su pozvali da napusti “stare animozitete da bi se održao mir”

“SAD priznaju krhkost Balkana i nastaviće da sarađuju sa partnerima u EU da bi doveli stabilnost, prosperitet i demokratiju u region. Ljudima balkanskih zemalja kažemo da napuste stare animozitete, tako da se mir može održati”, poručeno je sa konferencije.

Još eksplicitniji bio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji, koji uskoro preuzima ambasadorsko mjesto u Makedoniji, i koji je naveo da politika strateškog strpljenja na Balkanu ne funkcioniše. Između ostalog, naveo je on, treba redefinisati partnerstva u regionu, a imao je i poruku za aktuelne lidere.

“Partnerstva bi trebalo da budu dvosmjerna: sa očekivanjem da će međunarodna zajednica pružiti finansijsku, tehničku, moralnu i drugu pomoć, a da će lideri u regionu ispuniti svoje obaveze”, naglasio je Ji.

“I Vašington i Brisel, pa i pojedine države EU su zabrinute oko ruskog angažmana na Balkanu, pogotovo u vidu dalje agresije Rusije nad Ukrajinom, ruskih malverzacija tokom američkih izbora i Bregzit referenduma. Međutim, evroatlantski projekat na Balkanu se ne može razumijeti samo kroz ovu prizmu”, kaže Jasmin Mujanović, savjetnik u 1st Vest institutu.

Pokušaj puča u Crnoj Gori dramatičan primjer

A šta zapravo žele SAD, otkud pojačano interesovanje za Zapadni Balkan, i da li je posredi iskrena briga ili je riječ o još jednom pokušaju da se ruski uticaj na ovim prostorima, ako ne suzbije, onda svede na minimum?

“U posljednjih nekoliko godina primijećen je jači uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu, kao i u Ukrajini i Baltiku. Pokušaj puča u Crnoj Gori je najdramatičniji primjer, ali je i širom regiona primijećena široka kampanja širenja lažnih vijesti, unižavanja prozapadne politike i lidera. Slabost institucija, demokratske slabosti, korupcija, etničke pobjede… Sve to pomaže Rusiji”, navela je Moli Montgomeri, specijalna savjetnica za Evropu i Rusiju u kancelariji potpredsjednika SAD.

Dnevne novine/Cdm

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.