Praljka je mogao da preživi , nego su ljekari zakasnili
Foto: Beta

Bilo je moguće spasiti ga

Praljka je mogao da preživi , nego su ljekari zakasnili

Hrvatski toksikolog Franjo Plavšić izjavio je danas da ljekarska intervencija nakon trovanja Slobodana Praljka, po svemu sudeći, nije bila dovoljno brza, bez obzira na to o kojem je otrovu riječ, prenose zagrebačkihrvatski mediji.

Ističući da je brzina ključna u spasavanju života otrovanog pacijenta, posebno ako se ne zna o kojem se otrovu radi, Plavšić je dodao da je, čini se, prošlo previše vremena otkad je Praljak popio otrov do njegovog odlaska u bolnicu, pa je za intervenciju bilo prekasno. 

Plavšić napominje da je i za najjači otrov koji se popije (ne injektira se u venu) potrebno neko vrijeme da uđe u krv, odnosno postane smrtonosan, a za to vrijeme ljekari mogu pomoći.

Plavšićeve riječi o zakasneloj intervenciji potvrđuju podaci prema kojima je Praljak popio otrov u 11:30, a kola hitne pomoći navodno su stigla na Haški sud tek oko 12:30, dakle sat kasnije. Potom je stigao i tim za reanimaciju, a tek sat kasnije hitna je pomoć navodno odvezla Praljka u bolnicu.

"Kod trovanja je vrlo važno da pacijent što prije stigne u bolnicu kako bi mu se isprao želudac i primijenila terapija koja će očistiti organizam od otrova. Među ostalim, u nekim se slučajevima primjenjuje i dijaliza", objašnjava Plavšić.

Dodaje kako je vjerovatno sve moglo krenuti drugim pravcem da je Hitna odvezla Praljka do bolnice u roku od 15 do 30 minuta otkako je popio otrov. Iako se i dalje ne zna o kojem je otrovu riječ, osim što je izvjesno da je bio vrlo snažan, neke pretpostavke govore da je možda riječ o cijanidu ili arseniku, prenosi "Slobodna Dalmacija".

Novosti

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.