Crna Gora još uvijek nije podržavajuće okruženje za osobe koje su pogođene HIV-om
Ilustracija

CAZAS povodom Svjetskog dana borbe protiv side

Crna Gora još uvijek nije podržavajuće okruženje za osobe koje su pogođene HIV-om

Pravo na zdravlje je univerzalno i neotuđivo pravo čije poštovanje je preduslov da se ostvari najviši standard zdravlja za osobe za HIV-om bez diskriminacije i stigme. Kampanjom #PravoNaZdravlje u prvih 20 dana CAZAS je edukovao više od 800 mladih, distribuirao više hiljada kondoma i edukativnog materijala a povodom 1. decembra realizuju info štandove, panel diskusiju i humanitarni koncert na kojem će nastupiti Tijana Dapčević, saopšteno je iz CAZAS.

U Crnoj Gori prvi slučaj HIV-a zabilježen je davne 1989. godine a zaključno sa krajem 2016. u našoj državi registrovano je ukupno 228 slučajeva od čega je 34 slučaja evidentirana tokom prethodne godine.

U Crnoj Gori trenutno sa HIV-om živi 180 osoba dok su procjene UNAIDS-a da je taj broj veći s obzirom da ne znaju svi svoj HIV status.

"Crna Gora se obavezala na postizanje ciljeva održivog razvoja a svi od njih su na neki način povezani sa zdravljem, tako da će njihovo postizanje, koje uključuju okončanje epidemije AIDS-a, u velikoj mjeri zavisiti od osiguranja prava na zdravlje.

Crna Gora se može pohvaliti značajnim napretkom u radu u ovoj oblasti, prije svega kroz prepoznavanje važnosti preventivnih servisa i programa savjetovanja i testiranja, ali je neophodno što prije raditi na poboljšanju uslova na infektivnoj klinici, smanjenju stigme i diskriminacije, osnaživanju osoba sa HIV-om i stvaranju podržavajućeg okruženja", saopšteno je iz CAZAS-a.

U skladu sa svime gore navedenim, ovogodišnja Svjetska kampanja za borbu protiv AIDS-a će se fokusirati na pravo na zdravlje, naglašavajući prilike da se iskoriste primjeri dobre prakse radi postizanja bržeg i održivog napretka ka univerzalnom zdravstvenom.

U Crnoj Gori, ovogodišnja Svjetska kampanja za borbu protiv AIDS-a će se fokusirati na pravo na zdravlje, pod sloganom Moje zdravlje, moje pravo.

"#PravoNaZdravlje pruža informacije o pravu na zdravlje i kakav uticaj ima na život ljudi. Takođe, usmjerena je na povećanje vidljivosti oko potrebe za postizanjem potpune realizacije prava na zdravlje od svih, svuda.

NVO CAZAS kampanju Pravo na zdravlje započeo je 20. novembra serijom radionica, predavanja i tribina u osnovnim i srednjim školama i fakultetima, zatim distribucijom edukativnog materijala i kondoma. Na dan 1. decembar CAZAS će realizovati više aktivnosti u Podgorici i to: info štandove u TC Delta, panel diskusiju na temu: Koliko je Crna Gora efikasna u kontroli HIV/AIDS-a? kao i  humanitarni koncert i donatorsko veče na kojem će nastupiti Tijana Dapčević", saopšteno je.

Za oni koji budu željeli da se edukuju o HIV-u na info štandu u TC Delta, CAZAS i Crnogorsko narodno pozorište obezbijedili su za najaktivnije 55 nagradnih ulaznica za predstavu Revizor koja će biti izvedena 1. decembra.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.