Nije DPS pobijedio nego je opozicija izgubila
Skupština CG

Vukadinović: Sad su mogući i parlamentarni izbori

Nije DPS pobijedio nego je opozicija izgubila

Skupo su koštali lokalni izbori crnogorsku opoziciju, konstatuje za Kodex politički analitičar Srđan Vukadinović. Iako, kaže Vukadinović, rezultati održanih lokalnih izbora u četiri opštine ne moraju biti indikator za one koji dolaze, a od kojih su najznačajniji izbori u Glavnom gradu i predsjednički izbori, građani su poslali jasan signal opoziciji da im nesigurnost ne treba.

„Iluzija je da DPS može srušiti konglomerat stranaka kojima je zajednička jedino mržnja prema Demokratskoj Partiji Socijalista i ništa više. Pa čak i kada se to dogodi, kao što se dogodilo u Budvi, Kotoru i Herceg Novom, onda se pokaže koliko je ta vlast, sačinjena od ideološki, programski i na svaki drugi način različitih stranaka, nesigurna. Građani su opoziciji poručili da takvu vlast ne žele.“konstatuje Vukadinović za Kodex.

543230b31dd444d5b9f8292ab0765237srdjanvukadinovic55

Srđan Vukadinović

Izbori su pokazali da nije DPS pobijedio nego opozicija izgubila, kaže Vukadinović dodajući da je DPS pobijedio samo igrajući na greškama opozicije. Na ovim izborima nije bilo čak ni nekih velikih obećanja, jednostavno je Demokratska Partija Socijalista iskoristila razjedinjenost i konfrontaciju opozicije. Izbori su, kaže Vukadinović, pokazali i da se neke stranke gube.

„Tu prije svega mislim na Socijaldemokratsku partiju. Stranka Ranka Krivokapića nije se snašla u opoziciji. Izgleda da su suviše dugo vremena proveli kao dio vlasti i da su zaboravili kako opozicioni život izgleda i kako se vodi. Socijalističkoj Narodnoj Pariji, čija se marginalizacija nastavlja, prijeti nestanak sa političke scene. Prijeti im da se pretvore u partiju lokalnog nivoa koja tek u nekoliko opština ima po kojeg odbornika.“ konstatuje  za Kodex politički analitičar Srđan Vukadinović.

Opozicija jako puno kasni, kaže Vukadinović. Sve što je trebalo da se uradi na njenom zajedničkom nastupu i zajedničkom opozicionom kandidatu nije učinjeno. I sada je kasno za opoziciju i kad su u pitanju lokalni izbori u Glavnom gradu i predsjednički izbori.

„Opozicija se potpuno razotkrila i pokazala da se konfrontacijom i bojkotom gubi. A DPS će samo nastaviti da igra na njihovim greškama. To što opozicija kasni Demokratska Partija Socijalista će svakako iskoristiti. Na talasu ovih pobjeda izvjesne su i one na predsjedničkim i lokalnim u Beranama i Podgorici, koji se održavaju naredne godine. A ne bih isključio da DPS tokom naredne godine raspiše i parlamentarne izbore jer u ovakvoj situaciji može računati da će sama osvojiti većinu u Parlamentu.“ kaže za Kodex politički analitičar Srđan Vukadinović.

Vukadinović na kraju zaključuje i da su ispjesi aktuelne Vlade, koju predvodi zamjenik predsjednika DPSa Duško Marković, iako mali, doprinijeli izgradnji osjećaja stabilnosti kod građana i jednim dijelom uticali na rezultate lokalnih izbora u Mojkovcu, Petnjici, Tuzima i na Cetinju.     

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.