73 godine staža: Advokat rođen u Kraljevini Jugoslaviji i i dalje radi
Advokat Miloš Gašić (93)

Karijeru započeo u jeku Drugog svjetskog rata

73 godine staža: Advokat rođen u Kraljevini Jugoslaviji i i dalje radi

Advokat Miloš Gašić (93) iz Kuršumlije najvjerovatnije je najstariji advokat u Srbiji jer, iako ima nevjerovatnih 73 godine radnog staža, i dalje intenzivno radi i u Kuršumliji i u drugim gradovima.

Trenutno zastupa bivše opštinske funkcionere iz tog grada u sporovima gdje se terete za malverzacije i zloupotrebu službenog položaja.Advokat Gašić je rođen u Kraljevini Jugoslaviji a svoju radnu karijeru je započeo u jeku Drugog svjetskog rata, piše Beta. 

Kao mladić, radio je teške fizičke poslove i sam se školovao. Do sada je svoj posao radio u šest državnih uređenja, obavljao mnoge funkcije u kraljevini, u srezovima a nakon toga u opštini Kuršumlija promijenio gotovo sve opštinske funkcije. U penziju je otišao sa mjesta predsjednika opštinskog suda u Kuršumliji. 

Međutim, nastavio je da radi u advokatskoj kancelariji u centru grada a, kako je rekao agenciji Beta, i sada ima po nekoliko klijenata dnevno. 

Sporove dobija, ali i gubi. 

"To se svakom advokatu dešava. Ali, zbog mojih godina, malo se nekad i našale, pa kažu da sam prestario. Nije mi bilo teško da u svojoj karijeri propratim i proučavam zakon u šest državnih uređenja. Sada mi je najlakše, ne može da mi promakne nijedna promjena u zakonu", kazao je Gašić.

Gašić trenutno ima oko stotinu klijenata, a zbog ogromnog iskustva zastupa i teže slučajeve, poput bivših opštinskih funkcionera u Kuršumliji. 

Bivšu zamjenik predsjednika opštine Kuršumlija Dejan Milošević, koji se tereti za zlupotrebu službenog položaja, kazao je da je njemu sud prvi put Gašića angažovao po službenoj dužnosti.

"Na prvom suđenju za zloupotrebu službenog položaja, pošto nisam želio advokata, sud mi je po službenoj dužnosti angažovao Gašića. U čudu sam se našao tada. Nisam vjerovao da će uspjeti da me odbrani. Posle toga sam imao još šest tužbi, za isto djelo. Nikada više nisam mijenjao advokata", rekao je Milošević.

Gašić dobro pamti protekla vremena i kaže da je, kada je započinjao advokatsku karijeru, u Kuršumliji bilo svega dvojica advokata na 45.000 stanovnika.

"Malo posla je tada bilo za nas dvojicu. Danas u Kuršumliji ima devet advokata a 19.000 stanovnika a imamo previše posla. Klijenti su čak prinuđeni da angažuju advokate iz susjednih gradova", priča Gašić.

Advokat Gašić je posle 42 godine rada ostvario penziju, a gotovo toliko godina je i prima i uporedo radi. U advokatskoj karijeri imao je gotovo 10.000 klijenata. Sada želi bi da ga neko naslijedi.

"Želja mi je da me unuk naslijedi. Imam toliko predmeta, da moj naslednik narednih deset godina ne mora da ima nove klijente", rekao je Gašić.

Gašićevih vršnjaka odavno nema, a njegovi pripravnici iz struke već odavno su u penziji. Kaže, posao ga održava vitalnim, a kada bude otišao u penziju riješio je da vrijeme provodi u obližnjem selu, baveći se poljoprivredom.

Izvor:Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.