Njegošev sto završio kod političara, slike Bukovca u Hrvatskoj?
Narodni muzej na Cetinju

Njegošev sto završio kod političara, slike Bukovca u Hrvatskoj?

Razno posuđe, Njegošev namještaj, stolovače, odijela, rublje, džeferdari, jatagani, slike, skulpture, decenijama su se nesmetano iznosili iz Narodnog muzeja Crne Gore, a da niko zbog toga nije odgovarao.

Još se prepričava događaj od prije dvije decenije kada je jedan od funkcionera u svoj kabinet unio Njegošev sto. Pošto mu nije odgovarala visina odsjekao je nogare. Ne zna se sudbina ovog eksponata, kao i o 2.900 predmeta koji su završavali po hotelima, kućama bogatih političara, policajaca, biznismena, pišu Večernje Novosti. Tužilaštvo na Cetinju pokrenulo je istragu o ovoj pohari koja je uzburkala kulturnu javnost.

Do sada je registrovano nekoliko pljački Narodnog muzeja Crne Gore, kada su odnijeta značajna djela, poput slika Vlaha Bukovca ili jatagana Novaka Miloševa Vujadinovića, velikog junaka iz Kuča. Skupocjeno sečivo bilo je ukrašeno sa 58 dragulja.

Da se o pljački više neće ćutati potvrdio je Aleksandar Berkuljan, koji u Narodnom muzeju radi 35 godina. Riješio je da podnese krivičnu prijavu tražeći da se utvrdi ko je odgovoran za nestanak tolikog broja predmeta.

- Najveći broj se odnosi na fond istorijskog muzeja koji do danas nije formirao inventarnu knjigu. Što se tiče materijalne vrijednosti, to je već pitanje neke komisijske procjene saopštio je Berkuljan.

Priča se da postoji predlog da se svi nestali predmeti otpišu.

- Po zakonu može da se otpiše samo ono što je komisijski konstatovano da je oštećeno nepovratno. Ono čija se ne zna sudbina, ne može da se otpisuje. Mora da se utvrdi šta se sa tim desilo, kada i ko je za to odgovoran - naglašava Berkuljan.

Jovan Markuš, bivši gradonačelnik Cetinja, prisjeća se da je svojevremeno profesor dr Jovan Vukmanović, dugogodišnji direktor Etnografskog muzeja, tražio odgovor šta je sa satom Smail-age Čengića koji je on otkupio sredinom šezdesetih godina od unuke Ivana Mažuranića, koji je ubrzo nestao iz Muzeja?

- Gdje je namještaj iz sobe kralja Nikole, gdje je namještaj iz poslanstava (ambasada), gdje je radni kabinet mitropolita crnogorsko-primorskog? Zanimljivo je da su odgovori na slična pitanja iz inostranstva uredno stizali. I, naravno, ne samo odgovori nego i dio eksponata koji su sa Cetinja odneseni u minulim ratovima.

Prilikom posjete Crnoj Gori, italijanski princ Vitorio Emanuel Savojski, unuk crnogorske princeze i italijanske kraljice Jelene, obećao je, i poklonio muzeju više vrijednih predmeta iz zaostavštine svoje babe. Iz inostranstva su se vraćali eksponati i dobijani novi, a o "domaćim reversima" se ćutalo kaže Markuš. 

BivšiI direktor Narodnog muzeja Petar Ćuković izjavio je da su slike Vlaha Bukovca ukradene 1977. godine

- To je prijavljeno policiji i nekim našim kanalima saznali smo na koji način su slike ukradene, a zatim preko Berkovića prebačene u Hrvatsku i do danas nisu vraćene - kaže Ćuković.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.