Ukida se moratorijum na gradnju sa urbanističkih projekata Perast i Kotor
Pavle Radulović

Ukida se moratorijum na gradnju sa urbanističkih projekata Perast i Kotor

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o dopuni Odluke o izradi prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore.

U izjavi za javnost nakon sjednice, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je saopštio da se izmjenom Odluke djelimično ukida moratorijum na gradnju sa urbanističkih projekata Perast i Kotor i kompletnog područja za objekte koji su izgrađeni u skladu sa zakonom, a treba ih rekonstruisati.

Odluka se odnosi i na objekte infrastrukture koji su izgrađeni u skladu sa zakonom a treba ih rekonstuisati ili za nove objekte, koji su uglavnom podzemne infrastrukture.

On je podsjetio da je usvojena HIA studija uticaja na prirodnu i kulturnu baštinu koja je tretirala kompletno područje koje se nalazi u prostoru koje štiti UNESCO, i da je njihovim preporukama dobijen predlog da se nastavi sa moratorijumom.

„Međutim, u studiji su evidentirana područja koja nisu invazivna za aspekta zaštite prirodnih i kulturnih dobara, a to su urbanistički planovi Perast i Kotor. U saradnji sa ekspertima UNESCO-a dozvoliće se gradnja u oblasti urbanističkih projekata Perast i Kotor, jer tamo nema nove gradnje“, objasnio je Radulović i dodao da će se dozvoliti rekonstrukcija, ili eventualno izgradnja porušenih objekata u skladu sa smjernicama koje budu izdate za konzervaciju.

„Dozvoliće se gradnja podzemne infrastrukture, kao i rekonstrukcija postojećih objekata koji su izgrađeni u skladu sa zakonom i sa smjernicama za konzervaciju, tako da smo ispoštovali odluke Komiteta za zaštitu kulturne baštine iz Istanbula 2016. godine, kao i iz Dohe iz 2014. godine“, naveo je Radulović.

 

.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.