Odobreno više od 170 beskamatnih kredita za grijanje na pelet i briket
ilustracija

Program Energy Wood

Odobreno više od 170 beskamatnih kredita za grijanje na pelet i briket

Za nepun mjesec, otkad je počela realizacija treće faze programa Energy Wood, do sada je odobreno više od 170 kredita i iskorišćeno više od 60.000 eura, kazali su Dnevnim novinama u Ministarstvu ekonomije.

Generalni direktor za energetsku efikasnost, Marko Radulović, podsjetio je da je donedavno broj odobrenih kredita za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na pelet i briket bio oko 130.

“Situacija se mijenja iz dana u dan, a s obzirom na to da smo 16. oktobra počeli sa realizacijom Energy Wood III programa i da je za ove četiri nedjelje realizovano više od 170 kredita, možemo reći da je upravo 40 prosječan broj odobrenih kredita po jednoj sedmici”, kazao je Radulović.

S obzirom na odlične rezultate iz prethodne dvije faze programa, u okviru kojih je odobreno ukupno 775 kredita, u Ministarstvu nijesu iznenađeni velikim interesovanjem građana.

“Na to da će sredstva veoma brzo biti utrošena ukazivalo je veliko interesovanje građana i prije početka programa. Zaista smo zadovoljni dinamikom realizacije i ako se tako nastavi sredstva iz ovog programa će veoma brzo biti utrošena”, kazao je Radulović i podsjetio da je ovogodišnji budžet programa 85.000 eura.

Postupak apliciranja za beskamatni kredit u okviru programa Energy Wood III je, kaže Radulović, više nego jednostavan.

“Građanin najprije stupa u kontakt sa nekim od izabranih distributera/instalatera, od kojeg dobija preporuku koji sistem za grijanje bi bio najpogodniji za stambeni objekat u kojem boravi. Nakon što izabere sistem, građanin od instalatera dobija ponudu za isporuku i ugradnju sistema, odnosno profakturu sa kojom odlazi u jednu od izabranih banaka, gdje aplicira za beskamatni kredit” pojasnio je Radulović.

Nakon što banka odobri zahtjev za kredit, kvalifikovani distributer/instalater ugrađuje sistem za grijanje u stambenom objektu korisnika, a klijent banci otplaćuje beskamatni kredit u jednakim mjesečnim ratama.

“Dakle, građanin vraća banci glavnicu kredita, dok kamatu i naknadu za obradu kredita banci plaća Ministarstvo ekonomije”, istakao je Radulović.

Program Energy Wood III građanima omogućava da apliciraju za beskamatne kredite u iznosu do 3.500 eura, sa periodom otplate do pet godina, za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje, tj. peći i kotlova, na moderne oblike biomase (pelet i briket).

Svi detalji o programu mogu se naći na sajtu www.energetska-efikasnost.me.

Dnevne novine/Cdm

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.