Tramp: Bilo bi dobro kad bih bio prijatelj sa Kim Džong Unom
Foto:Tanjug/AP

Želi mir a ne rat

Tramp: Bilo bi dobro kad bih bio prijatelj sa Kim Džong Unom

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je kako bi bilo dobro kada bi bio prijatelj s liderom Sjeverne Koreje Kim Džong Unom, ali sumnja da će do toga doći.

Tramp se tokom posjete Vijetnamu u Hanoju sastao sa predsjednikom te zemlje Tranom Daijem Quangom.

Američki predsjednik na konferenciji za novinare nakon sastanka izjavio kako žele pravednu i obostranu trgovinu.

”Do danas se ovaj princip nije primjenjivao prema SAD-u. SAD se mijenja i to mijenja. Sve zemlje bi trebale uspostaviti trgovinske odnose poštujući pravila. Spremni smo uspostaviti trgovinske odnose sa svim zemljama koje poštuju pravila”, rekao je Tramp, prenosi Anadolija.

Osvrnuvši se na pitanje Sjeverne Koreje, Tramp je kazao kako bi sve zemlje trebale reagovati na prijetnje Pjongjanga.

”Ne želimo provokacije, već napredak. Želimo stabilnost, a ne nered. Želimo mir, a ne rat“, poručio je Tramp.

Prijateljstvo sa liderom Sjeverne Koreje Kimom bio bi pozitivan korak za čitav svijet.

”Bilo bi dobro kada bismo s njim mogli biti prijatelji. Sumnjam da će se to dogoditi, ali bi to bilo dobro za čitav svijet”, rekao je Tramp.

Komentarišući navode iz Pjongjanga da je njegov govor u Južnoj Koreji predstavljao "nepromišljane primjedbe starog ludaka", Tramp je jutors naveo na Tviteru: "Zašto bi me Kim Džong Un vrijeđao nazivajući me 'starim', jer ga ja NIKAD ne bih nazvao 'niskim i debelim'?".

Osvrnuo se i na pitanje Rusije te kazao kako treba sarađivati s Rusima da bi se iskorijenio terorizam.

”U svijetu postoji mnogo problema, poput Sjeverne Koreje, Sirije, Ukrajine. Trebamo zajednički raditi na njihovom rješenju”, smatra Tramp.

Nakon susreta u Vijetnamu, Tramp će otputovati na Filipine, koji su posljednja stanica tokom njegove 13-dnevne posjete zemljama Azije.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.