Očevi u Švedskoj koriste roditeljsko odsustvo više nego ikada ranije
Ilustracija

Očevi u Švedskoj koriste roditeljsko odsustvo više nego ikada ranije

Očevi u Švedskoj koriste roditeljsko odsustvo, koji im je zakonom dozvoljen, više nego ikada ranije u istoriji ove skandinavske zemlje.

Agencija za socijalno osiguranje Švedske je saopštila u petak da je u zemlji tokom prethodnih deset godina konstantno rastao broj muškaraca koji su koristili porodiljsko odnosno roditeljsko odsustvo, javlja Anadolija.

Navodi se da danas očevi koriste skoro 30 posto porodiljskog odsustva zakonom omogućenog roditeljima u toj zemlji.

Prema statističkim podacima, očevi koriste 27.6 posto od dozvoljenog odsustva, a majke preostalih 72.4 posto, dok su prije deset godina očevi koristili 20.9 posto od porodiljskog odsustva, a majke 79.1 posto.

Švedski parovi dobijaju 480 dana roditeljskog dopusta po djetetu, uz 80 posto primanja od dotadašnje plate.

Inače, od roditelja u Švedskoj se očekuje da raspodijele porodiljsko odsustvo u najvećoj mogućoj mjeri, dok svaki od roditelja mora iskoristiti najmanje 90 dana od porodiljskog odsustva.

Švedska je bila prva država u svijetu koja je zamijenila porodiljsko odsustvo sa roditeljskim odsustvom.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.