Venecija blokira prolazak velikih kruzera
Venecija

Venecija blokira prolazak velikih kruzera

Vlada Italije i zvaničnici Venecije postigli su dogovor o planu za blokiranje prolazaka velikih kruzera u vodama kod Trga Svetog Marka u Veneciji, zbog čega će biti preusmjereni na obližnju industrijsku luku.

U okviru dogovora koji je postignut posle višegodišnje debate još nisu usaglašenji finalni detalji, piše AP, dodajući da su zvaničnici vodili računa o balansu između zabrinutosti za delikatan ekosistem Venecije i za radna mjesta, pored ostalog, u turizmu.  

Ministar saobraćaja Italije Gracijano Delrio rekao je da će kruzerima naposletku biti zabranjen pristup venecijanskom kanalu Đudeka i oblasti kod Trga Svetog Marka, prenijela je agencija Ansa.  

Delrio je rekao da će plan postepeno biti sproveden u fazama tokom narednih tri do pet godina i da će sva plovila težine preko 55.000 tona morati da budu preusmjerena sjeverno od grada Margera.  

Odluka je donijeta nakon pritužbi lokalnih stanovnika i upozorenja Uneska koji je naveo da bi Venecija mogla da se nađe na listi "ugroženih" lokacija.  

Aktivisti za zažtitu životne sredine međutim smatraju da udaljavanje brodova od jednog dijela grada neće doprinijeti zaštiti delikatnog ekosistema Venecije, prenijela je italijanska agencija Ansa.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.