Tužilac zatražio podizanje optužnice protiv katalonskih lidera

Pućdemon napustio Španiju?

Tužilac zatražio podizanje optužnice protiv katalonskih lidera

Španski glavni tužilac zatražio je danas podizanje optužnice protiv zvaničnika smijenjene regionalne katalonske vlade, javile su agencije. Tužilac Hose Manuel Masa rekao je novinarima u Madridu da optužnica treba da bude podignuta zbog pozivanja na pobunu, provokacije i pronevjeru.

Za ovakve zločine u Španiji zaprijećene su kazne i do 30 godina zatvora. O zahtjevu tužioca treba da odluči sudija.

Masa je rekao da će zatražiti od sudije i preventivne mjere protiv zvaničnika, ali nije precizirao da li bi to uključivalo i hapšenje i pritvor do suđenja.

Španski premijer Mariano Rahoj smijenio je katalonsku separatističku vlast i raspisao vanredne regionalne izbore nakon što je parlament Katalonije u petak proglasio nezavisnost tog regiona od Španije.

Pripreme za vanredne izbore u Kataloniji

Dok španske centralne vlasti počinju da sprovode mjere za preuzimaje direktne uprave nad Katalonijom, katalonske političke partije danas su počele razgovore o učešću na vanrednim izborima koje je Madrid raspisao za 21. decembar.

Neizvjesno je da li će na tim izborima moći da se kandiduje smijenjeni predsjednik Karles Pućdemon i drugi katalonski lideri pošto je glavni tužilac danas zatražio podizanje optužnice protiv zvaničnika smijenjene regionalne katalonske vlade. 

Prema navodima španskih zvaničnika, Pućdemon je poslije vijesti o podizanju optužnice otputovao u Brisel.

Tužilac Hose Manuel Masa rekao je novinarima u Madridu da optužnica treba da bude podignuta zbog pozivanja na pobunu, provokacije i pronevjeru, za šta su zakonom zaprijećene kazne i do 30 godina zatvora. O zahtjevu tužioca treba da odluči sudija.

U međuvremenu je učešće na izborima koje je Madrid raspisao za 21. decembar potvrdila Katalonska republikanska levica (ERC), koja je zajedno sa koalicionim partnerima u katalonskom parlamentu prošle neđelje podržala usvajanje deklaracije o nezavisnosti.

Posle sastanka partijskog rukovodstva, na kojem su bili i doskorašnji katalonski potpredsednik Oriol Žunkeras i predsednik parlamenta Karme Forkadel, portparol stranke Serži Sabria rekao je da će "partija pronaći način da učestvuje na izborima koji mogu biti još jedna prilika da se konsoliduje republika".

I više smijenjenih zvaničnika iz redova Katalonske evropske demokratske partije (PDeCAT) sastalo se u sjedištu stranke u Barseloni ali, kako navodi AP, među njima nije bilo i Pućdemona za koga se ne zna gdje je.

Raspisivanje izbora jedan je od koraka koje je španska valda preduzela pošto je parlament Katalonije 27. oktobra jednostrano proglasio nezavisnost. 

Stranke imaju rok do 7. novembra da se izjasne da li će i kako izaći na izbore, a 18. novembar je rok za podnošenje lista kandidata.

Iako bi za separatističke političare učešće na izborima predstavljalo svojevrsno priznanje da je proglašenje nezavisnosti u katalonskom parlamentu bilo samo simbolično, lokalni mediji izbore vide kao jedinu mogućnost za rješavanje krize. 

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.