NATO vojnici ne mogu da rade šta hoće u zemlji u kojoj su na zadatku
Ilustracija

Ocjena Radića

NATO vojnici ne mogu da rade šta hoće u zemlji u kojoj su na zadatku

Velika fama je napravljena o Sporazumu o pravnom statusu NATO snaga kojom se stvara slika o nekom njihovom diplomatskom imunitetu. Nije tako: sporazum definiše status tih osoba kao bilo kog predstavnika administrativnog ili tehničkog osoblja u ambasadama, kazao je za Pobjedu Aleksandar Radić, vojni analitičar.

On je istakao da, po Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, radi se o uobičajenom mehanizamu zaštite koji nije diplomatski.

To znači, kako je rekao, da predstavnici NATO snaga ne mogu, kako se slikovito kaže, da rade šta hoće u zemlji u kojoj su na zadatku, već postoje „procedure u postupanju“.

- Osoblje članica NATO-a, kada je njihova aktivnost u Crnoj Gori, ili predstavnici Vojske Crne Gore kada su na zadatku u okviru Alijanse, imaju status koji je ekvivalent administrativnog i tehničkog osoblja u ambasadama – objasnio je Radić za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, ako je pripadnik NATO snaga učesnik nekog vanrednog događaja, recimo saobraćajne nesreće, obaveza je da se obavijesti ambasada njegove zemlje. On ne može, kako je objasnio Radić, izazvati neku nesreću, pozvati se na imunitet i „nestati“ preko ambasade svoje zemlje.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.