Dikić došao na suđenje, Sinđelić nije stigao da svjedoči, zatraženo izuzeće
Foto: Screenshot

Suđenje za pokušaj državnog udara

Dikić došao na suđenje, Sinđelić nije stigao da svjedoči, zatraženo izuzeće

Novo ročište suđenja za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora 2016. godine biće održano sjutra po odluci sutkinje Suzane Mugoše. Ona je današnje ročište prekinula zbog zahtjeva advokata odbrane za njenim izuzećem, kao i izuzećem izuzeće predsjednika Višeg i Apelacionog suda, Borisa Savića i Mušike Dujovića.Svjedok saradnik Saša Sinđelić koji je trebalo da danas počne svoje svjedočenje nije ni stigao da vidi unutrašnjost sudnice.

Bivši komandant srpske žandarmerije i prvooptuženi u slučaju „Državni udar“ Bratislav Dikić jutros se pojavio u Sudnici podgoričkog Višeg Suda. Dikić se na suđenju pojavio nakon operacije a sutkinja Suzana Mugoša pročitala je nalaz vještaka koji je naveo da su promjene na uzorcima uzetim tokom operacije Bratislava Dikića bezazlene i da Dikić može nastaviti da prisustvuje suđenju.

Na to je reagovao Dikićev branilac, advokat Goran Petronijević koji je rekao da je on morao biti obavješten o činjenici da će njegov banjenik prisustvovati suđenju i da će sutkinja Mugoša spojiti glavni proces sa procesom Dikiću koji je bio izdvojen zbog njegovog zdravstvenog stanja. Petronijević je ustvrdio da mu poziv na suđenje nije poslat dok je sutkinja Mugoša izjavila da mu je uredno poslat poziv za suđenje.

Petronijević je potom izrazio sumnju u nalaze koje je dostavio sudski vještak a koje je uradio Klinički Centar Crne Gore i tražio da se izuzeti materijal pošalje u Klinički Centar Srbije na ponovne analize.

Potom je tražio pauzu za povjerljivi razgovor sa Dikićem što je sutkinja Mugoša i omogućila a nakon povratka sa pauze saopštio da mu nije omogućen povjerljiv razgovor sa branjenikom i zaprijetio da će napustiti suđenje ukoliko mu se to me omogući.

Potom mu je sutkinja Mugoša omogućila razgovor u maloj sali Suda, koja ima video nadzor, kako bi obavili razgovor sa Dikićem. Po obavljenom razgovoru nastavljen je proces a branioci Bratislava Dikića tražili su da se Dikiću omogući konzilijum ljekara iz Beograda i da se uradi DNK analiya izuzetih tkiva Dikića.

To je navelo Specijalnog Državnog Tužioca Milivoja Katnića da reaguje i ustvrdi da branioci ćine sve kako bi obesmislili suđenje i da tužilaštvo u takvim radnjama neće učestvovati. Podržava sve zahtjeve vezane za dobrobit Dikićevog zdravlja ali oštro reaguje na uvrede koje su uputili branioci nadležnim crnogorskim organima sumnjom da neko podmeće druga tkiva za analizu te zbog toga traže DNK testove.

„Trebalo bi upozoriti advokate koji dolaze iz Srbije da bi ovakvim ponašanjem mogli izgubiti dozvolu za rad u Crnoj Gori.“ kazao je Katnić.

Nakon toga Dikiću su čitane odbrane optuženih koje su oni dali dok je protiv njega vođen postupak odvojeno.   

Nakon čitanja odbrana Dikić je kazao da nema pitanja za optužene jer ih ne poznaje niti ima bilo kakvih saznanja o njhovim aktivnostima.

Optuženi Milan Knežević Dikića je pitao da li, shodno njegovom bogatom policijskom iskustvu, je moguće organizovati na način predstavljen u optužnici što je Dikić negirao.

Shodno razdvojenosti postupka protiv Bratislava Dikića njegov advokat Goran Petonijević pitao je sve optužene da li poznaju njegovog branjenika, što su oni negirali.

Advokat Dražen Medojević koji zastupa Mihaila Čađenovića procesno je reagovao jer smatra da je Saša Sinđelić, svjedok saradnik, iznio tri krupne neistine prilikom svog saslušanja, a kojem je i on prisustvovao. Pokušao je da iznese te neistine sa saslušanja, što mu sutkinja nije dozvolila, dok je Medojević tvrdio da je njegov iskaz u suprotnosti sa zakonom. Medojević je pozvao Sud da se izjasni o tome da izuzme iskaz Saše Sinđelića iz spisa predmeta. Jer se , kako on tvrdi, radi o pravno nevaljanom dokazu.

“Medojević govori o pravno nevaljanim dokazima za odluku, a da bi Sud odlučivao da li će na njima zasnivati odluku, Sud tek treba da je donese. Ja se ovom predlogu protivim i cijenim da je usmjeren ka odugovlačenju postupka. Neka saslušaju Sinđelića i pitaju ga sve što ih interesuje.” kazao je SDT Milivoje Katnić. 

Advokati odbrane su zahtjevali da se Sinđeliću oduzme status svjedoka saradnika i on se nađe na klupi za okrivljene a njima dostave nedostajući spisi KVS 146-16 i zapisnik o saslušanju Sinđelića kod sudije za istragu, kao i zapisnik o saslušanju Sinđelića kod SDT-a od 6. novembra 2016., što je zahtijevao advokat Miroje Jovanović. 

Jovanović je zahtijevao i medicinsko psihijatrijsko vještačenje svjedoka saradnika Saše Sinđelića. Jedino tako, Jovanović smatra, odbrana može na ravnopravnoj osnovi sa sasluša svjedoka saradnika.

“Ja tražim da Vijeće o svim mojim podnescima odluku donese danas i prije saslušanja Sinđelića", zahtijevao je Jovanović. Advokati odbrane spore i rješenje kojim je Sinđeliću dodijeljen status svjedoka.

Katnić je rekao da je Sinđelić samo jednom psihijatrijski vještačen i nađen uračunljiv za djela počinjena u Srbiji a i u Hrvatskoj je kao takav osuđen za krivično djelo. Katnić je dodao da je nadležnost Suda da cijeni njegovo svjedočenje.

“Dvanaest sati je trajalo njegovo saslušanje. Mi ćemo se protiviti svim pitanjima da li je počinio neko drugo krivično djelo jer on nije obavezan da o tome govori istinito. Dužan je da samo o ovom slučaju govori istinito i to će odlučivati Sud.” kazao je Katnić. 

Nakon pauze Sudsko vijeće sutkinje Suzane Mugoše  donijelo je odluku da se spisi koje je pobrojao Jovanović, a koji su izuzeti iz spisa predmeta, neće dostavljati odbrani jer se neće koristiti na Sudu. O drugim zahtjevima advokata trebalo je da se odlučuje naknadno.  

Nakon toga advokat Nikola Bulatović tražio je izuzeće predsjednice Suda Suzane Mugoše jer njegovom branjeniku Andriji Mandiću, nije omogućeno pravo na odbranu, jer je prekinut preko 30 puta prilikom iznošenja odbrane, zbog toga što sutkinja Mugoša toleriše neravnorpavan odnos strana u postupku a  suprotno Ustavu, smatra Bulatović. Bulatović dalje dodaje da se krši princip procesne ekonomije jer bi suđenje moglo trajati mjesecima a ukoliko se utvrdi da Sinđelić ima psihijatrijske probleme sve bi palo u vodu.

Bulatović prigovor iznosi i na zakonitost postupka koji vodi sutkinja Mugoša jer koristi floskulu „sud“ kako se ne bi znalo kada odluku u postupku donosi predsjednik sudskog vijeća a kada vijeće.

Pored zahtjeva za izuzeće sutkinje Mugoše, Bulatović je podnio zahtjev za izuzeće predsjednika Višeg Suda Borisa Savića i Apelacionog Suda Mušike Dujovića.

„Tražim da Sud odbije ovaj predlog jer je očigledno da je upućen radi odugovlačenja postupka. Mandić je svoju odbranu iznosio prije petnaestak dana a advokat tek sada reaguje.“ kazao je SDT Milivoje Katnić, komentarišući Bulatovićev predlog.  

Nakon ovoga, sutkinja Mugoša je prekinula suđenje i zakazala novo ročište za 26. 10. Svjedok saradnik Saša Sinđelić koji je trebalo da danas počne svoje svjedočenje nije ni stigao da vidi unutrašnjost sudnice. 

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.