10 eura se plati formular i putuje se u EU
Ilustracija

Od 2020. godine

10 eura se plati formular i putuje se u EU

Počev od 2020. godine, građani trećih zemalja, izuzetih iz viznog režima, u koje spadaju i Crnogorci i Srbi, moraće da traže posebno odobrenje za ulazak na teritoriju EU.

Šengenski prostor, za koji će važiti nova pravila, obuhvata 26 zemalja, među kojima su Švajcarska, Norveška, Lihtenštajn, Island i članice EU osim Velike Britanije, Irske, Kipra, Rumunije, Bugarske i Hrvatske. Osim za državljane zemalja Zapadnog Balkana, sistem će se, između ostalog primjenjivati i na žitelje SAD, Australije, Japana, Singapura, Novog Zelanda…

To, međutim, ne predstavlja ponovno uvođenje viza na mala vrata, već daleko pojednostavljeniju proceduru, usmjerenu ka tome da se zemlje članice dodatno osiguraju od bezbjednosnog rizika.

U principu, ulaz će biti odobren svima koji na određeni način prethodno nisu prekršili unutrašnja pravila EU ili ne predstavljaju spoljnu opasnost po sigurnost građana Unije. Novi sistem je nazvan Evropski sistem za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS), po ugledu na proceduru Elektronski sistem putničke dozvole (ESTA) koja od 2009. godine važi u SAD. Na osnovu toga, vršiće se kontrola 39 miliona putnika iz šezdesetak zemalja koji mogu da uđu na teritoriju EU bez viza. Prema iskustvu iz SAD, odbije se oko 0,1 odsto podnosilaca zahtjeva.

Da bi se dobila dozvola za ulazak, putnici ka EU će biti u obavezi da, putem računara, popune elektronski formular koji sadrži lične podatke, informacije vezane za putovanje kao i adresu na prvoj destinaciji. Predviđeno je da se odgovor dobije u roku kraćem od 72 sata. Postupak će se naplaćivati 10 eura po formularu, koji će imati rok važenja tri godine. Predloženo je da procedura bude besplatna za mlađe od 18 godina i starije od 60, studente, naučnike i članove porodica državljana EU.

Onaj kome je odbijen ulazak u šengenski prostor istovremeno dobija informaciju koja su mu prava, uključujući i predviđeni pravni postupak.

Članovi Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta usvojili su u četvrtak nacrt nove evropske regulative, što je omogućilo da krenu pregovori između EP i resornih ministara zemalja članica u pravcu usaglašavanja konačnog dokumenta.

Ova mjera je, kažu u Briselu, postala neophodna u situaciji kada se u EU sve više susrijeću s bezbjednosnim rizicima, terorističkim napadima, ali i sa migrantskom krizom.

Večernje novosti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.