Peking dobija prvu metro liniju bez vozača
Metro u Pekingu

2018.godine

Peking dobija prvu metro liniju bez vozača

Početkom sljedeće godine, kineska prijestonica dobiće prvu liniju metroa bez vozača. Na 14 kilometara dugoj trasi biće osam stanica, a novinari srpskih medija koji izvještavaju sa 19. nacionalnog kongresa KPK, imali su priliku da vide kako to funkcioniše.

Istina, bila je to probna vožnja, malo naprijed, pa nazad, iz stanice i natrag u stanicu, ali bez vozača. Kada bude proradila ova linija, glavni grad Kine pridružiće se Šangaju, Parizu i Dubaiju, gdje ovakvi vozovi već prevoze putnike.

Inače, juče je, recimo, metro u Pekingu prevezao do 13 sati i 30 minuta 11 i po miliona putnika, a samo na prvoj liniji gotovo 1,2 miliona putnika. Gotovo devet miliona kompozicijama je juče do pola dva pošlo u vožnju linijama pekinškog metroa.

U dispečerskom centru prati se u svakom trenutku stanje na svim linijama, pa je tako ekipa Tanjuga mogla da se uvjeri da je stanica na Trgu Tjenanmen zatvorena, ovog puta zbog održavanja kongresa, a da je na drugoj liniji isprobavana oprema za lokalizovanje požara.

Koliko je sigurnost i praćenje situacije na linijama gradskog metroa važna stavka u životu Pekinga može da se objasni i činjenicom da je riječ o mreži od 19 linija ili 574 kilometra šina, ili 54 stanice na kojima se one ukrštaju.

Vlasti u Pekingu planiraju da, do kraja ove godine, mreža metroa pređe 600 kilometara, a da, do 2020. godine, dostigne hiljadu kilometara.

Među novim linijama krajem ove i početkom naredne godine biće i prvi gradski voz bez vozača.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.