Radulović Katniću: Funkcija VDT-a biće Vam pusta želja
Branko Radulović

Otvoreno pismo

Radulović Katniću: Funkcija VDT-a biće Vam pusta želja

Član Predsjedništva DF-a Branko Radulović uputio je otvoreno pismo glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću.

Poručio mu je, između ostalog, da nikad neće postati vrhovni državni tužilac.

Pismo prenosimo integralno

"Gospodine Katniću,

obraćam vam se na ovaj način samo sa jednim motivom. Nije to vaše direktno i presudno miješanje u izborni proces i rezultate izbora, nije to ni vaša odgovornost za produženu i rastuću političku krizu, nije to ni progon koji sprovodite nad DF-om, našim čelnicima, funkcionerima, članstvom, podržavaocima i našim porodicama. Vrijeme i pravda će pokazati pravu istinu, vašu ulogu, druge aktere. Normalno, pravda je neminovna, danas ili sjutra, a sa njom i istorijska, koju vi „obogaćujete“ na vama svojstven način.

Motiv mog obraćanja su tri krivične prijave, od mnogih koje sam uputio, a koje, po meni, određuju, ne samo političku zbilju, kapacitete pravne države, suštinske integracione procese i čuveno 23. i 24. poglavlje, već dugoročno - ekonomsku, socijalnu, ekološku i zdravstvenu budućnost Crne Gore i njenih građana. Ukoliko se ima u vidu i presudan uticaj faktora vremena, negativne efekte nečinjenja i pozitivne efekte činjenja, tada bi postupanje po ove tri krivične prijave trebalo da bude prioritetno i od najvećeg javnog interesa. Imajući u vidu njihovu sadržajnost sve tri prijave su u vašoj nadležnosti.

Poslednju krivičnu prijavu sam uputio VDT-u 22. juna 2017. godine, da bih 05. jula 2017. godine od državnog tužioca, gospođe Miljane Radović, bio informisan da je krivična prijava dostavljena na nadležno postupanje Specijalnom državnom tužilaštvu.

Krivičnu prijavu sam podnio protiv Duška Markovića, Mila Đukanovića, Dragice Sekulić, Vladimira Kavarića, Darka Konjevića, Ivana Boškovića, Darka Radunovića, Miomira M. Mugoše, Veselina Grbovića i Veselina Pejovića zbog osnovane sumnje da su učinili više krivičnih djela u vezi eksploatacije i izvoza crvenih boksita. Pri tome sam naveo brojne dokaze o protivzakonitom i kriminogenom djelovanju, kao što su krivična djela protiv imovine, protiv platnog prometa, protiv životne sredine, zloutrobu službenog položaja, „pranje novca“, stvaranja kriminalne organizacije. Takođe sam sačinio i analize i uporednu praksu, sve kako bi ukazao na ogromne finansijske gubitke po Crnu Goru, koje proizvodi ovo kriminalno djelovanja. Sve to sa ciljem vašeg efikasnijeg djelovanja.

Prethodnu krivičnu prijavu sam VDT dostavio 13. oktobra 2014. godine protiv 32 lica: Mila Đukanovića, Filipa Vujanovića,Veselina Vukotića, Igora Lukšića, Branka Vujovića, Miroslava Ivaniševića, Vojina Đukanovića, Branimira Gvozdenovića, Darka Uskokovića, Vladimira Kavarića, Milorada Katnića, Radoja Žugića, Boža Mihailovića, Zorana Jelića, Branislava Jankovića, Asima Telaćevića, Miomira Mugoše, Danila Vuksanovića, Mihaila Banjevića, Branislava Radonjića, Vujice Lazovića, Anđelka Lojpura, Olega Deripaske, Vječislava Kirilova, Joe Kazadija, Dragana Brkovića, Veselina Pejovića, Veselina Perišića, Dragana Rakočevića, Blaža Jovanića, Vesne Medenice i Ranke Čarapić, koji su u periodu od 1990. godine do danas, vršeći brojna krivična djela, na različit način, zavisno od vremenskog perioda i protivpravne radnje, kao saučesnici, proizveli ogromne i trajne finansijske i ekološke štete u Kombinatu aluminijuma i Crnoj Gori. Krivična prijava sadrži brojne dokaze o krivičnim djelima i učiniocima, sačinjene su brojne ekspertske analize, date su uporedne prakse, navedeni su i dostavljeni brojni dokumenti.

Treću krivičnu prijavu smo, Nebojša Medojević i ja, podnijeli VDT 14. februara 2011. godine protiv Mila Đukanovića, Silvija Berluskonija, Vujice Lazovića, Branka Vujovića, Branimira Gvozdenovića, Srđana Kovačevića, Branka Kotrija, Zorana Đukanovića i Zorana Đikanovića zbog osnovane sumlje da su u periodu od 2007. godine 2011. godine izvršili više krivičnih djela zloupotrebom položaja, ovlašćenja, protivzakonitog uticaja, stvaranja kriminalne organizacije prije, tokom i poslije procesa privatizacije EPCG i tako proizveli ogromne i trajne ekonomske i ekološke štete po Crnu Goru. Prijava sadrži brojne dokaze koji ukazuju na osnovanost njenog podnošenja i potrebe adekvatnog reagovanja VDT.

Gospodine Katniću, vi znate ili bi trebalo da znate sledeće:

- Krivične prijave tretiraju najznačajnije crnogorske resurse od čijeg stanja i valorizacije zavisi sadašnjost i budućnost Crne Gore.
- Krivične radnje, koje su navedene, su do sada proizvele ogromne finansijske gubitke po Crnu Goru. Direktna šteta je preko 6 milijardi € a indirektna mnogo veća. Nepostojanje brojnih privrednih subjekata, neostvarivanje više od 5.000 novih radnih mjesta, neizgrađene tri nove velike hidrocentrale i ekološka termocentrala, te neostvarivanje više od 3 milijarde € prihoda su propali učinci. 
- Krivične radnje su, takođe, prouzrokovale zagađenje i trajnu devastaciju životne sredine i na taj način značajno doprinose prijevremenoj smrti preko 11.000 građana godišnje u Crnoj Gori. 
- Kriminalne organizacije i lica, koja su navedena, predstavljali su i predstavljaju nosioce najvećih političkih, institucionalnih i privrednih funkcija, međusobno povezani interesnim i rodbinskim odnosima. Mnogi od njih i sada kontrolišu privredne tokove, resurse i subjekte, tako da će i buduće poslovne odluke biti donijete samo u njihovom ličnom interesu, kao posledica prethodnih protivzakonitih odluka, prakse i ugovora.
- Po prvoj krivičnoj prijavi, zbog važnosti i jednostavnosti, trebalo je obaviti izviđaj po skraćenom postupku u roku od mjesec dana. Takođe, do sada je u prethodnom postupaku, trebalo potvrditi i prikupiti nove dokaze i koristiti sve mehanizme iz ovog dijela krivičnog postupka.
- Po drugoj i trećoj krivičnoj prijavi ukupni krivični postupak je trebalo davno okončati u zakonskom roku, te bi se na taj način smanjili ogromni gubici, normalno, učinioce krivičnih djela kazniti adekvato.

Gospodine Katniću, vi ste umislili, pretpostavljam, po ponašanju, da ste tu Božjom voljom ili natprirodnom moću. Ne, signan sam, vi ste tu zahvaljujući volji ovog režima i vašim slabostima, uostalom, kao i vaši prethodnici, ne sjećam se više ni njihovih imena, tako sam naučio svoj mozak da izbaci sve nevažno i negativno.

Međutim, gospodine Katniću, vaš ogromni negativni učinak po ovaj narod, uostalom kao i prethodnih VDT, neće zaboraviti prvi nezavisni i profesionalni pravosudni organi. Velike su kazne, odlično to znate, zbog nečinjenja i prikrivanja kriminalaca. Do sada ste, samo po ove tri krivične prijave, odgovorni za ogromne štete nanijete Crnoj Gori. Gledate, što se dešavalo i dešava u Hrvatskoj, pa treba da se duboko zabrinete. Kako se kaže - pravda je spora ali dostižna.

Gospodine Katniću, znam jedno, nećete nikada biti VDT, niti ćete imati prilike za to, promjene su neminovne. Tužilački savjet, gospodina Stankovića i one koji ih biraju zamijeniće profesionalni i odgovorni. Vaše otrežnjenje biće najtraumatičnije. Ne samo da će funkcija VDT biti samo vaša „pusta želja“, već ćete, po slovu pravde, završiti onamo gdje sada šaljete nevine. Još nešto, znam dobro, ostvarićete drugi cilj, ostavićete trag u istoriji, kako ne treba raditi.

Gospodine Katniću, na kraju, bolje reći na početku, javno saopštite, što je sa tri krivične prijave koje sam podnio 14. februara 2011. godine, 13. oktobra 2014. godine i 22. juna 2017. godine. Od njih zavisi budućnost Crne Gore."

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.