Počela ispitivanja privedenih u slučaju
Foto: Pixsell

Todorići u Londonu

Počela ispitivanja privedenih u slučaju "Agrokor"

Pred istražiteljima zagrebačkog Županijskog državnog tužilaštva jutros su počela ispitivanja osumnjičenih u slučaju "Agrokor".

Istragom je obuhvaćeno 15 osoba, a juče je uhapšeno njih 12. Troje osumnjičenih, članovi porodice Todorić, osnivač "Agrokora" Ivica Todorić i njegovi sinovi Ante i Ivan, zasad nisu dostupni hrvatskim institucijama. Prema dostupnim podacima, svi se nalaze u inostranstvu, odnosno u Londonu.

Prvi je jutros ispitan Damir Kuštrak, bivši član uprave "Agrokora", jedini član bivšeg rukovodstva kojeg je vanredni povjerenik za "Agrokor" uzeo za savjetnika, a potom i bivša članica "Agrokorove" uprave Piruška Canjuga. 

Uhapšeni su uglavom bivši članovi uprave ili nadzornog odbora u "Agrokoru", a među njima je i zet Ivice Todorića, Hrvoje Balent. Uhapšeno je i dvoje zaposlenih iz revizorske kuće Bejker Tili koja je radila revizorske izvještaje za posrnuli hrvatski koncern. 

MUP je sinoć saopštio da se protiv svih uhapšenih planira podnošenje krivične prijave Županijskom državnom tužilaštvu u Zagrebu zbog krivičnih djela zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju, falsifikovanja službene isprave i povrede obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. 

MUP je najavio da će s obzirom na opsežnosti pretraživanja najvjerovatnije nastaviti i danas. 

Akcija u slučaju "Agrokor" počela je u ponedeljak rano ujutro ulaskom policije u Kulmerove dvore, rezidenciji porodice Todorić. Na meti istrage su osobe koje su bile na čelu "Agrokora" prije nego što je posrnuli koncern preuzela vanredna uprava. 

Uprava "Agrokora" je do dolaska vanrednog vladinog povjerenika Ante Ramljaka imala sedmoro članova, a na vrhu je bio Ivica Todorić kao predsjednik, a njegov stariji sin Ante bio je dopredsjednik. Ostali članova uprave "Agrokora" imali su unutar kompanije titulu izvršnih potpredsjednika. 

Prema dostupnim informacijama, članovi porodice Todorić su u inostranstvu. 

Osnivač koncerna "Agrokor" Ivica Todorić poručio je jutros putem svog bloga da će biti dostupan hrvatskim pravnim institucijama i ocijenio da se protiv njega vodi politički proces. 

Advokat njegovog sina, Ante Todorića potvrdio je za N1 da se njegov klijent nalazi u Londonu i da je još prije više od mjesec dana odjavio prebivalište u Hrvatskoj. Advokat tvrdi da stariji sin Ivice Todorića nije u bjekstvu i da će, kada dobije poziv, biti dostupan hrvatskom pravosuđu. 

Vanredni povjerenik za "Agrokor" Ante Ramljak podnio je prošle sedmice krivične prijave protiv odgovornih u posrnulom koncernu zbog toga što su tokom revizije finansijskog izvještaja uočene računovodstvene nepravilnosti. 

Revidirani finansijski izvještaj za "Agrokor Grupu" i "Agrokor d. d." pokazao je da se prethodnih godina prikazivala dobit, a da je kompanija bila milijarde u gubitku.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.