Vođa vehabijskog pokreta sa svojom grupom napao novinare
Kolić sa saradnicima, Foto:Facebook

Bjegunac iz švajcarskog zatvora divlja po Bijelom Polju

Vođa vehabijskog pokreta sa svojom grupom napao novinare

Safet Sako Kolić, bjegunac iz švajcarskog zatvora, je sa svojom grupom prijeteći silom spriječio juče ekipu televizije Sun na mostu kod Autobuske stanice u Bijelom Polju da uzme izjavu od porodice Kajabegović, kojima je Kolić prema njihovom svjedočenju iskopao grobove predaka. Na tim grobovima kao i na placu Brskova Kolić planira da sagradi stambenu zgradu.

Televizijska ekipa je snimala prilog u vezi krivične prijave koje je Brskovo podnijelo protiv Safeta Saka Kolića jer je porušio Motel u njihovom vlasništvu i na istoj parceli iskopao rupu bez saglasnosti vlasnika i nadležnih institucija kao i prilog o skrnavljenju i nezakonitom iskopavanju grobova porodica Kajabegović i Mekić od strane Kolića a koji su se nalazili uz sami plac Motela.

Iako je televizijska ekipa svoj novinarski zadatak obavljala na javnoj površini, na mostu na rijeci Lješnici, ne na privatnoj još manje Kolićevoj, on je u pratnji trojice muškaraca nasilničkim ponašanjem i zastrašivanjem prekinuo snimanje i pokazao da u Bijelom Polju može da radi šta hoće i da za to očigledno ima podršku pojedinaca iz nadležnih institucija.

Novinarka Ankica Konatar i snimatelj Nikola Šebek juče su oko 16 časova sa sagovornicima profesorom  Rifatom Kajabegovićem i Besimom Fetahovićem na mostu razgovarali o pomenutoj lokaciji, na kojoj su sahranjeni preci uglednih bjelopoljskih porodica Kajabegović i Mekić.

Nakon uzimanja izjave od profesora Kajabegovića na temu skrnavljenja grobova njegovih predaka, izlazeći iz automobila koji su zaustavili nasred ulice i preskačući ogradu na mostu Kolić i Elvis Ćatović su pritrčali ekipi televizije Sun i sagovornicima.

Kolić je prijetećim, naređivačkim tonom rekao novinarki televizije da ne smije da snima. Ubrzo su se Koliću i Ćatoviću pridružili i Hakija Čoković, takođe iz Bijelog Polja, kao i jedno nepoznato lice.

Bahato, demonstrirajući silu Kolić je zaprijetio novinarki da ne smije da se bavi njegovim likom i djelom istovremeno je vrijeđajući po raznim osnovama.

Kolić je zaprijetio televizijskoj ekipi da ukoliko ne prekinu sa snimanjem da će preduzeti "mjere na svoj način".

Prijetnje Kolića zabilježila je kamera.

Dok je Kolić verbalno zastrašivao novinarku Konatar i vrijeđao je, kao i njene sagovornike, Čatović, njegov pratilac, se unosio snimatelju u lice prijeteći da će mu polomiti kameru.

Ćatović je naredio snimatelju da ugasi kameri ili će je on baciti, uz sve to, izgovarajući najprostije psovke. Zbog prijetnji Kolića i nasilničkog ponašanja njega i njegove grupe novinarska ekipa je prekinula snimanje, plašeći se za svoje živote.

fbskkk

Foto:Facebook

Televizija Sun je danas Centru bezbjednosti Bijelo Polje podnijela prijavu zbog napada na njene zaposlene i ometanja  u obavljanju redovnih novinarskih zadataka. 

Ovakvo nasilno i bahato ponašanje je samo potvrda pisanja portala Kodex o Safetu Saku Koliću.

Inače, protiv Safeta Saka Kolića je podnijeta krivična prijava zbog toga što je zelenašenjem i na silu pokušao da otme imovinu Brskova.

Prema saznanjima portala Kodex, Kolić se kasno sinoć, a vezano za ovaj slučaj, sastao sa svojim prijateljem, šefom kriminalističke policije u Bijelom Polju, Zdenkom Matijevićem, koji mu inače, ovih dana pomaže da izbjegne krivičnu odgovornost a u vezi sa tri podnijete krivične prijave i istrage po nalogu Specijalnog tužilaštva. Isto ukazuje da se radi o jasnom primjeru korpucije, jer je nelogično da jedan visokopozicionarani službenik policije javno druguje i demonstrira silu sa Kolićem, licem sa crvene potjernice švajcarskih vlasti zbog počinjenih više desetina pljački i bjekstva iz zatvora iz Sent Galena.

Matijević zna i da Kolić, koji se bavi mnogim nezakonitim poslovima, gradom šeta obučen u pancir prsluk a prije par dana je isti javno pokazao u jednom od bjelopoljskih kafića gostima među kojima je bio i i pomenuti policijski šef.

Nerealno je očekivati od jednog bjegunca iz švajcarskog zatvora, u kojem je bio zbog više desetina teških krivičnih djela, rušitelja grobova, dugogodišnjeg saradnika nelegalnih ekstremističkih vjerskih organizacija, poznatijih kao vehabije koje predvodi i okuplja na sjeveru Crne Gore, da se dostojanstveno ponaša i da postupa u skladu sa zakonima ove zemlje.

Ipak, realno je očekivati da se u ovoj, demokratskoj Crnoj Gori, državi u kojoj se zakoni moraju poštovati i sprovoditi, novinari zaštite a nasilničko i nezakonito ponašanje sankcioniše.

To što je bez imalo obzira sagradio tri stambene zgrade na ljudskim posmrtnim ostacima u naselju Rasadnik i što je ljudske kosti na koje je nailazio kada je srušio Motel i kopajući istu parcelu "odlagao" na nepoznatu lokaciju samo dokazuje da je Kolić lice koje ne poštuje nikakva moralna načela niti zakone.

Incident od juče potvrđuje da je Kolić, pored toga što prekopava mrtve, spreman da gazi i preko živih.

Tražimo od načelnika CB Bijelo Polje M. Bulatovića i Osnovnog državnog tužioca Mirka Bulatovića da zaštite kolege novinare od Kolića i njegove ekstremne grupe.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.