Ilija Daković novi načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore
Ilija Daković

Jokić sjutra predaje dužnost

Ilija Daković novi načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore

Brigadni general Ilija Daković novi je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Daković će sutra u kasarni u Danilovgradu dužnost načelnika Generalštaba preuzeti od dosadašnjeg načelnika Ljubiše Jokića.

Iz Ministarstva odbrane podsjetili su da je Savjet za odbranu i bezbjednost razriješio Jokića dužnosti načelnika Generalštaba VCG, koji je ispunio uslove za prestanak profesionalne vojne službe u skladu sa Zakonom o Vojsci.

Ilija Daković je rođen 17. novembra 1972. godine u Nikšiću, gdje je završio osnovnu školu i Srednju elektrotehničku školu. Vojnu akademiju u Beogradu upisao je 1991, a diplomirao 1995. godine, kao oficir veze.

"Karijeru je započeo 1995. u Mornarici, kao komandir voda u 61. bataljonu veze, a zatim kao komandir čete u bataljonu, od 1996. do 1999. U međuvremenu, završio je u Beogradu Kurs kriptozaštite za oficire i Kurs za komandire čete veze. Od 1999. do 2003. obavljao je dužnost načelnika Odsjeka veze u 81. mehanizovanoj brigadi Mornarice. Od 2004. do 2006. vršio je dužnost zamjenika komandanta 61. bataljona veze i oficira kriptozaštite u Štabu Mornarice. Od 2006. obavlja dužnost u Centru za obuku Vojske Crne Gore i Generalštabu Vojske Crne Gore u Podgorici. U junu 2009. godine uspješno je završio jednogodišnje komandnoštabno usavršavanje na Komandno-generalštabnom koledžu Oružanih snaga SAD (US Army Command and General Staff College) u Fort Levenvortu, kao prvi crnogorski oficir u ovoj instituciji, nakon čega je preuzeo dužnost u Odjeljenju za vojno-vojnu saradnju (J-5) u Generalštabu Vojske Crne Gore", saopšteno je iz resora odbrane.

Daković je 2014. završio jednogodišnje generalštabno usavršavanje na Vojnom ratnom koledžu Oružanih snaga SAD.

"Na ovom prestižnom koledžu dobio je zvanje magistra vojnih nauka. U junu 2015. primio je dužnost vojnog savjetnika u Misiji Crne Gore pri NATO u Briselu, koju je obavljao do februara 2016. godine, kada je postavljen za načelnika Odjeljenja za ljudske resurse (G-1) u Generalštabu Vojske Crne Gore, ujedno i sekretara Savjeta za odbranu i bezbijednost. U čin brigadnog generala unaprijeđen je 12. oktobra 2017, a 13. oktobra 2017. godine postavljen je za vršioca dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore", poručili su iz Ministarstva odbrane.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.