Pućdemon suspendovao nezavisnost Katalonije
Karles Pućdemon

Na dva mjeseca

Pućdemon suspendovao nezavisnost Katalonije

Katalonski predsjednik Karles Pućdemon nije danas dao jasan odgovor o tome da li je proglasio nezavinost Katalonije, javlja španski dnevnik "El Pais".

U pismu na četiri stranice, katalonski lider pozvao je na okončanje "represije nad katalonskim narodom" i na održavanje sastanka sa španskim premijerom Marijanom Rahojem na kome bi razgovarali o situaciji u Kataloniji i postigli sporazum.

Naveo je da želi da se mandat za proglašenje nezavisnosti koji je dobio od Katalonaca, "suspenduje" na dva mjeseca da bi se pokrenuo dijalog s Madridom.

On je u pismu naveo da bi dijalog između Španije i Katalonije trebalo da se odvija tokom naredna dva mjeseca i zatražio od španskog premijera da zaustavi sudski postupak protiv šefa katalonske policije. 

S druge strane, španski ministar pravde Rafael katala izjavio je da odgovor lidera Katalonije na zahtejv španske vlade o tome da li je proglasio nezavisnost, nije validan, javila je španska novinska agencija Efe. 

Rojters prenosi da će zamjenica španskog premijera Soraja Saens de Santamarija dati izjavu povodom toga u 10.30 časova. 

Podsjetimo, katalonski predsjednik Karles Pućdemon imao je rok - ponedjeljak, da razjasni da li je u svom govoru koji je održao u parlamentu 10. oktobra proglasio nezavisnost ili nije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.