Predstavnici Demokrata, SNP-a, URA, SDP-a i Demosa danas o izborima
Sa prethodnog sastanka

Bez DF-a

Predstavnici Demokrata, SNP-a, URA, SDP-a i Demosa danas o izborima

Predstavnici Demokrata, SNP-a, URA, SDP-a i Demosa razgovaraće danas u podne u centrali SNP-a. Temu sastanka takozvane građanske opozicije odrediće aktuelna politička dinamika, kazali su Pobjedi iz tih stranaka.

Potpredsjednik URA-e Neđeljko Rudović očekuje da će subjekti građanske opozicije ponovo konstatovati i učvrstiti svoj zahtjev za novim izborima i opet „prebaciti loptu u dvorište DPS-a, kao što je to uradila i EU i naši međunarodni partneri”.

“Sastanak građanske opozicije je dogovoren ranije i na njemu će teme određivati aktuelna politička dinamika. Vidjeli smo i nakon sastanka lidera DPS-a sa šefom Delegacije EU da Brisel zahtijeva dijalog i rješenje krize. DPS se prosto nalazi u jednoj situaciji koju možemo okarakterisati kao ćorsokak”, rekao je Rudović.

DPS, kako je kazao, ne može više da ignoriše da je potreban korak u pravcu razuma i rješavanja pat pozicije.

“Da bi preporuke OEBS-a bili usvojene i implementirane, između ostalog, neophodne su dvije trećine poslanika. Te dvije trećine nema bez opozicije. S druge strane, opozicija zahtijeva da DPS pristane na vanredne izbore, da bismo o bilo čemu razgovarali. Tu nema pomjeranja”, rekao je Rudović.

Prema njegovim riječima, DPS ne može da objasni zbog čega ne možemo uz predsjedničke i lokalne izbore naredne godine istovremeno imati i parlamentarne.

“Jednostavno oni nemaju argumenata za odbijanje izbora”, rekao je Rudović. U međuvrenemu, kako navodi, opozicija treba ovaj period da iskoristi i stavi na papir zajedničke uslove, vrlo precizno i konkretno definisane, za organizovanje prijevremenih izbora.

“To je ono što mislim da bi definitivno trebalo da bude zadatak opozicionih partija, u smislu neke vrste tehničke saradnje i koordinisanog djelovanja u tom pravcu”, ocijenio je Rudović.

Domaćin sastanka, lider SNP-a Vladimir Joković, kazao je Pobjedi da će na početku sastanka u ponedjeljak učesnici utvrditi dnevni red.

“Tema će biti sve što je aktuelno u sadašnjoj političkoj situaciji u Crnoj Gori. Nijesmo precizno odredili teme, već ćemo to učiniti na samom sastanku. Moguće da će biti riječi i o preporukama OEBS-a”, rekao je Joković.

On je kazao kako očekuje da će učesnici, kao i prošlog puta, postići „visok stepen saglasnosti“.

Podsjetimo, na prethodnom sastanku lideri „građanske petorke“ dogovorili su da nastave bojkot parlamenta dok ne dobiju datum novih izbora.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.