Rogozin zatražio zaštitu od Lavrova za Šišmakova i Popova
Dmitrij Rogozin

Optuženi za pokušaj terorizma

Rogozin zatražio zaštitu od Lavrova za Šišmakova i Popova

Predsjednik jedne od vladajućih stranka u Rusiji, “Rodina“ i zamjenik predsjednika u ruskoj Dumi, Aleksej Žuravljev, zatražio je od ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova zaštitu za dvojicu ruskih državljana, Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, koje Crna Gora potražuje zbog optužbi za pokušaj terorizma na dan parlamentranih izbora prošle godine, piše Pobjeda.

U pismu koje je objavljeno na sajtu „Rodine”, jedne od stranaka vladajuće koalicije čiji je finansijer i neformalni lider potpredsjednik Vlade Dimitri Rogozin, Žuravljev je zatražio od Lavrova informaciju što Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije radi na zaštiti ruskih državljana Eduarda Sišmakova i Vladimira Popova koji su optuženi za pokušaj puča u Crnoj Gori.

“Molim vas da nam ukažete na mjere koje realizuje Ministarstvo inostranih poslova da bi zaštitili naše građane od krivičnog gonjenja u Crnoj Gori, i eventualno preduzimanje daljih mjera u cilju povratka Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova u Rusiju (!)”, ističe se u pismu koje je objavila i ruska državna agencija TAS.

U tekstu se navodi da su Šišmakov i Popov optuženi za finansiranje puča na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra, kao i planiranje atentata na bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Žuravljev upozorava Lavrova da, prema izveštajima medija, ruski državljani, kao i lideri opozicionog Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić, su još uvijek pod istragom, dok „život i zdravlje naših sunarodnika izazivaju ozbiljnu zabrinutost”.

Pismo Žuravljeva izaziva i nedoumice s obzirom da se indirektno sugeriše da se Šišmakov i Popov ne nalaze u Rusiji i otvara spekulacije da im je uskraćeno slobodno kretanje.

Pobjeda ističe da su ovim pismom predsjednika jedne od stranaka vladajuće koalicije, i uticajnog poslanika u Dumi Rusi, po prvi put, preko nekog zvaničnika, javno potvrdili identitet dvojice svojih državljana.

Reakcija je izostala ikada su brojni svjetski mediji objavili fotografije pasoša Šišmakova i Popova, optužujući ih za organizaciju zavjere.

Sumnju u identitet dvojice Rusa izrazio je nedavno na suđenju u slučaju pokušaja terorizma Andrija Mandić ali i ruski MIP preko portparolke Marije Zaharove. Ona je početkom februara ove godine izbjegla da odgovori na pitanje da li je Eduard Šišmakov i dalje na spisku saradnika ruske Ambasade u Poljskoj.

“Mi se ne bavimo prvi put stvarima koje su povezane sa Crnom Gorom. Stalno smo demantovali stvari koje su curele u medijijima ili bile ubačene kada je riječ o nekoj umješanosti Rusije u procese u toj državi”, rekla je tada Zaharova.

Intervencija Žuravljeva prema ruskom MIP-u nije jedina veza Šišmakova za vrhom ruske državne politike. U izvještaju britanske istraživačke mreže Belingket (Bellingcat) i ruskog magazina Insajder (The Insider) koji je Pobjeda objavila u martu ove godine, navodi se da je Šišmakov tokom 2014. godine prisustvovao sjednicama Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije, tijelom kojim predsjedava ruski predsjednik Vladimir Putin.

Istraživanje, čiji je autor ekspert za odnose Rusije i jugoistočne Evrope, Hristo Grozev, pokazuje i da je drugi osumnjičeni za pokušaj puča, Rus Vladimir Popov, bio zadužen za isporuku kriptovanih telefona, koji su, navodno, kupljeni u Bugarskoj.

U istraživanju se i tvrdilo da je sekretar Savjeta bezbjednosti Nikolaj Patrušev boravio u Beogradu desetak dana nakon pokušaja terorizma u Crnoj Gori gdje je svojim avionom odveo trojicu agenata GRU-a koji su bili umiješani u dešavanja u Podgorici. Grozev je u svom istraživanju tvrdio da je jedan od njih upravo Šišmakov.

 

Pobjeda/Cdm

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.