Kovačević: Moramo da izliječimo zdravstvene radnike sa dijagnozom ”loša komunikacija”
Zorica Kovačević

Za uspješno izlječenje pacijenta

Kovačević: Moramo da izliječimo zdravstvene radnike sa dijagnozom ”loša komunikacija”

Uspješno izlječenje pacijenata zavisi, ne samo od medicinske opreme i stručnosti medicinskog osoblja, već i od dobre komunikacije između zdravstvenih radnika i pacijenata. Dobra komunikacija razvija povjerenje na relaciji zdravstveni radnik – pacijent a loša lako prelazi u konflikt. Ona je važna jer je ličnim kontaktom zdravstvenih radnika i pacijenata moguće postići zadovoljavajući stepen saradnje bolesnika, razviti odnos povjerenja, uspješno liječiti te konačno i izliječiti pacijenta, kazala je danas direktorka Kliničkog centra Zorica Kovačević.

Ona je govoreći na Interaktivnoj radionici za glavne medicinske sestre i tehničare KCCG posvećenoj komunikaciji u zdravstvu kazala da KCCG kao najveća i najreferentnija zdravstvena ustanova u Crnoj Gori je veoma zainteresovana za unapređenje komunikacije sa svojim pacijentima, potencijalnim pacijentima i svim građanima Crne Gore.

"Veoma kvalitetno ćemo raditi i na unapređenju interne komunikacije. U predstojećem periodu aktivno ćemo raditi na definisanju strategije razvoja i dugoročnog plana razvoja KCCG, čiji će jedan od segmenata biti unapređenje komunikacije, utvrđivanje pravila koja olakšavaju komunikaciju, definišu obaveze i odgovornosti, pojedinaca i organizacionih cjelina.

U visoko stresnom i odgovornom poslu naših zdravstvenih poslenika, moramo unijeti relaksaciju kroz bolje definisanje pravila, al i odgovornosti svakog pojedinca na svom radnom mjestu. Tako ćemo unaprijediti kvalitet zdravstvene zaštite, efikasnost i bolje zadovoljenje potreba pacijenata-korisnika naših zdravstvenih usluga, povećanja njihove bezbjednosti u zdravstvenoj zaštiti", kazala je Kovačević.

Menadžment KCCG je prema njenim riječima prepoznao značaj ovog pitanja u svakodnevnom radu zaposlenih i u tom cilju su sproveli internu anketu među pacijentima.

"Analizirajući podatke dobijene navedenom anketom kao i prigovore upućene zaštitniku prava pacijenata naše ustanove, uočili smo da je jedan dio nezadovoljstva naših osiguranika izazvan zbog neadekvatne komunikacije zdravstvenih radnika. Zbog toga smo danas ovdje da unaprijedimo i ovaj segment. Ako medicina ne može da izliječi mnoge bolesti, mi svakako možemo, hoćemo i moramo da izliječimo zdravstvene radnike sa dijagnozom ”loša komunikacija”. Možemo i moramo da osiguramo toplu ljudsku riječ i utjehu teško oboljelom ili povrijeđenom. Zato podržavamo svaku edukaciju radi sticanja vještina i znanja, kojima se ona unapređuje, kao što je ovaj .vid komunikacija u zdravstvenom sistemu", kazala je Kovačević.

Medicinske sestre su prema njenim riječima, najvažniji resurs kojim raspolažu u pogledu frekvencije kontakata sa pacijentima.

"Zato ćete imati punu podršku menadžmenta KCCG u nastojanjima da ovladate vještinama i znanjima dobre komunikacije sa pacijentima.

Ova edukacija je organizovana u tom cilju a od vas, uvažene sestre i tehničari, očekujem da danas stečena znanja sa uspjehom primjenjujete u praksi i prenosite na vaše koleginice i kolege. Vi ste u zdravstvenom sistemu najvažniji, najbrojniji, prvi ostvarujete kontakt sa pacijentima i samim tim predstavljate naše ustanove. Od vaše komunikacije zavisi percepcija građana o stanju u zdravstvenom sistemu.

Očekujem viskoko kvalitetnu, sadržajnu i veoma zanimljivu radionicu. Želim vam uspješan rad, ličnu i porodičnu sreću”, kazala je Kovačević.

Radionici su prisustvovali i uzeli učešće predstavnici udruženja pacijenata oboljelih od multiple skleroze, šećerne bolesi i reumatoidnog arthritis.

Prof. dr Momčilo Babić sa Medicinskog fakulteta iz Beograda odražao je predavanje sa temom „Strateška komunikacija u zdravstvenoj zaštiti – posebni osvrt na KCCG“, a doc. dr Nenad Vujadinović, profesor Humanističkih studija sa Univerziteta Donja Gorica iz Podgorice „Unapređenje komunikacije u zdravstvu-pretpostavke za reformu“.

Radionicu je otvorila direktorka Kliničkog centra Crne Gore Zorica Kovačević, uz prisustvo medicinskog direktora doc. dr Snežane Raspopović, direktora Centra za nauku prof. dr Filipa Vukmirovića i savjetnika direktora za hirurške grane KCCG prof. dr Vasa Antunovića.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.