Znate li do koje godine ženama rastu grudi?
Ilustracija

Znate li do koje godine ženama rastu grudi?

Veličinu grudi određuju faktori poput genetike, težine, godina i trudnoće, a promjene u veličini i obliku grudi događaju se tijekom cijelog života, no u određenoj dobi grudi prestanu rasti. Znate li do koje godine ženama rastu grudi?

Veličina grudi stalno se mijenja, a može varirati čak i do jedne veličine grudnjaka. Na promjenu u veličini grudi utiče različito vrijeme u ciklusu mjesečnice.

"Tokom trudnoće grudi narastu i po nekoliko brojeva, a tkivo se može jako raširiti pa se možda neće moći potpuno vratiti na pređašnje stanje"

Kod većina žena grudi se potpuno razviju 3 do 4 godine nakon prve menstruacije, a proces rasta grudi završi u prilično ranoj životnoj dobi.

'Ženske grudi rastu do kasnih tinejdžerskih ili ranih dvadesetih godina, no promjene u njihovoj veličini i obliku događaju se tokom cijelog života i povezane su s promjenama u tkivu grudi. Na te promjene utiču promjene u hormonima, trudnoća, dojenje, debljanje ili mršanje, menopauza i slično', objašnjava ginekolog Jasenka Grujić prenosi Zadovoljna.hr.

Tokom trudnoće grudi narastu i po nekoliko brojeva, a tkivo se može jako raširiti pa se možda neće moći potpuno vratiti na pređašnje stanje. Osim toga i dojenje može uzeti svoj 'danak' i promijeniti izgled dojki.

No kako i na koji način opet zavisi o tkivu i gustoći dojki te promjenama u težini. Neke žene kao posljedicu trudnoće imaju veće grudi, dok se drugima nakon dojenja grudi smanje. 

Genetika pak igra najveću ulogu u veličini i obliku ženskih grudi.

Geni utiču na nivo hormona koji potom utiču na tkivo u grudima određujući gustoću, ali i izgled kože. Genetske karakteristike žene mogu povući s obje strane porodice, a istraživanje objavljeno u časopisu 'BMC Medical Genetics' otkrilo je kako sedam genskih faktora znatno utiče na izgled jednog od najženstvenijih atributa.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.