Beharović negirao da je ratovao u Siriji na strani ISIS-a
Hamid Beharović, foto: AA

Suđenje u Podgorici

Beharović negirao da je ratovao u Siriji na strani ISIS-a

U podgoričkom Višem sudu danas je nastavljeno suđenje Ulcinjaninu Hamidu Beharoviću (38), optuženom da je učestvovao u stranoj oružanoj formaciji - terorističkoj organizaciji ISIS. Na današnjem pretresu prikazani su pasoš i bilježnica optuženog Beharovića, koji su oduzeti prilikom njegovog hapšenja.

Optuženi Hamid Beharović sa nevjenčanom suprugom boravio je na teritoriji pod kontrolom ISIS-a više o godinu dana. On je na prvom ročištu negirao da je učestvovao u borbama i negirao da je nosio oružje tokom boravka u gradu Mindžib koji je bio pod kontrolom ISIS-a, javlja Anadolija.

Govoreći o svom boravku na teritoriji pod kontrolom ISIS-a od aprila 2015. godine pa do maja 2016. optuženi za krivično djelo učestvovanje u stranim oružanim formacijama Beharović je saopštio da tokom tog perioda nije pripadao organizaciji ISIS niti je bio u tim vojnim formacijama. Odlazak u Siriju i teritoriju pod kontrolom ISIS-a, Beharović je pravdao isključivo vjerskim razlozima. 

Optužnica Specijalnog tužilaštva Beharovića tereti da se "protivno pravilima međunarodnog prava, pridružio i učestvovao u stranoj oružanoj formaciji – terorističkoj organizaciji ISIS, tako što je sa nevjenčanom suprugom i maloljetnom kćerkom otputovao iz Podgorice za Tursku, gdje je stupio u kontakt sa neidentifikovanim članovima terorističke organizacije ISIS koji su ga prebacili u Siriju". 

"Tamo mu je dodijeljena kuća gdje je ugošćavao druge borce terorističke organizacije i više puta obilazio stražarska mjesta terorističke organizacije na granici sa Turskom gdje je upotrebljavao oružje", navodi se u optužnici. 

Na danas održanom ročištu, prikazani su pasoš i bilježnica optuženog Beharovića, gdje je evidentirano da je 13. februara 2015. godine prešao granični prelaz na aerodromu Podgorica, odakle je otišao za Istanbul. 

Odbrana optuženog je konstatovala da u vrijeme prelaska graničnog prelaza Hamida Beharovića, u krivičnom zakoniku Crne Gore nije bilo propisano krivično djelo koje se Beharoviću stavlja na teret. 

Pročitana je i potvrda Ministarstva pravde Crne Gore da Beharović do sada nije krivično osuđivan, a takođe je i pročitan dopis koji je Ambasada Crne Gore u Ankari dobila od Ministarstva vanjskih poslova Turske od 13. juna 2016. godine, gdje je nakon hapšenja Beharovića crnogorska ambasada dobila obavijestenje o tome. 

Optuženi Beharović je danas istakao da on nije hapšen u Turskoj, već da se po napuštanju teritorije Sirije sam predao vojsci Republike Turske. 

Sudija Biljana Uskoković je nastavak suđenja zakazala za 13. novembar, kada će biti saslušan vještak telekomunikacione struke, koji je vještačio telefon i tablet optuženog Beharovića. 
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.