Brajović: Crna Gora će zadržati status predvodnika među budućim članicama EU
Foto: Skupština.me

Najbolji promoter evropskih vrijednosti u regionu

Brajović: Crna Gora će zadržati status predvodnika među budućim članicama EU

Crna Gora je odlučna da zadrži status predvodnika među budućim članicama Evropske unije (EU), poručio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović Crne Gore na skupu koji je danas održan u Petrovcu.

Brajović je, u izlaganju na temu„Zapadni Balkan – između brojnih unutrašnjih problema i evropskih integracija“, rekao da je u odnosima sa najbližim okruženjem Crna Gora prepoznata kao država koja njeguje i promoviše dobrosusjedske odnose, a sva sporna pitanja rješava dijalogom.

„Trenutnim pregovaračkim statusom i posvećenošću reformama, Crna Gora je najbolji promoter evropskih vrijednosti u regionu“, kazao je Brajović.

Kako je saopšteno iz Skupštine, on je ocijenio da je od ključne je važnosti zadržavanje „principa regate“, po kojem se napredak svake države mjeri na osnovu njenog individualnog učinka i sposobnosti da ispuni kriterijume za članstvo.

„Uprkos tome što Crna Gora jasno ističe svoj prioritet, a to je dostizanje evropskih standarda kroz jačanje reformskih procesa, a ne datum prijema u EU, naš stav je da princip regate održava motivisanost zemlje kandidata u ispunjavanju kriterijuma za članstvo, kao i slabljenje snaga koje promovišu evroskepticizam ili čak antievropske vrijednosti“, naveo je Brajović.

On je rekao da je uvjeren da će se, i pored svih nacionalnih turbulencija i drugih iskušenja, visoko na agendi EU i dalje zadržati politika proširenja, koja je važna za njen kredibilitet, kao i za dugoročnu stabilnost i prosperitet regiona Zapadnog Balkana koji želi da se izmjesti sa evropske periferije.

Brajović je kazao da nedavna izlaganja visokih zvaničnika Unije i lidera članica ukazuju, ne samo na mogućnost, nego i potrebu proširenja EU zemljama Zapadnog Balkana.

„Na nama je da tu priliku iskoristimo, najprije kroz sprovođenje reformi i dostizanje evropskih standarda. Daljim pozitivnim iskoracima u reformama, Crna Gora je odlučna da zadrži status predvodnika među budućim članicama zajednice evropskih naroda“, zaključio je Brajović.

Kako je saopšteno iz Skupštine, na skupu je bilo riječi o tome kakve su realne perspektive punopravnog članstva zapadnobalkanskih država u EU, ali i kakvi su brojni izazovi sa kojima se one suočavaju na tom putu.

„Razgovarano je, između ostalog, i na temu da li će region Zapadnog Balkana, ukoliko ostane izvan članstva u EU, biti podložniji razvoju etnonacionalizma i radikalizma“, kaže se u saopštenju.

Petrovačke diskurse organizuju Centar za spoljnu politiku i fondacija Hans Sidel u Crnoj Gori i Srbiji.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.